Annons

Anrik norrländsk gård fick ekoturismpris

zoom Torbjörn och Helene Forsberg. Foto: Naturturismföretagen
Torbjörn och Helene Forsberg. Foto: Naturturismföretagen
NYHETER. Jössgården har tilldelats Grand Travel Award Ekoturismpriset 2023 – för djup lokal förankring och ett gediget hållbarhetstänk.
Annons

Grattis till utmärkelsen! Hur känns det?

– Det är jättekul. Jössgården är en väldigt gammal gård där det har bott människor sedan börjar av 1500-talet. Det har varit något vi har känt att vi vill ta över och axla för att det ska finnas kvar till eftervärlden, säger Helene Forsberg, som äger och driver Jössgården tillsammans med sin man Torbjörn.

Paret Forsberg köpte Jössgården för ungefär 15 år sedan. Gården ligger vid byn Sjulsmark, mellan Piteå och Luleå. Dit kommer företag och privatpersoner för att njuta av mat och natur. I den renoverade ladugården driver de restaurang, konferensverksamhet, håller bröllop samt matstudios och dryckesprovingar.

– Vi började som ett sommarkafé, i idyllen med grusväg och häst och vagn i all enkelhet. Samtidigt hade jag och Torbjörn andra jobb parallellt. Sedan växte det, och det var egentligen utifrån att gästerna ville komma mer och oftare.

Vad betyder det här ekoturismpriset för er?

– Ja vi blev ju förvånade. Det är ju andra som har nominerat oss. Det kändes fantastiskt, även fast vi vet att vi är bra, att andra också tycker att vi är det.

Har ni arbetat med ekoturism sedan starten?

–  Ja det har vi. Vi kände redan från början att så skulle vara. Vi har också valt samarbetspartners som driver åt samma håll. Hållbarhet är vårt ledord. Just nu är vi i en pågående process att bli Natures Best-certifierade.

Vad är det som har gjort att ni har lyckats så bra, tror du?

–  Vi har vetat från början vad vi tycker är viktigt. Att vara miljövänliga och hållbara, naturen, samverkan med byborna och markägare. Vi har satsat på lokal mat och råvaror. Det är ju vi som bestämmer hur vi vill ha det, säger Helene och fortsätter.

–  Återbruk är viktigt. Vi köper exempelvis gamla möbler och porslin, vilket passar i vår gamla miljö. Mycket av det är av bra kvalitet och håller länge, och det passar också in väldigt bra, säger Helene Forsberg.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...