Annons

”Är det kallt står vi med personalkostnader i stället för intäkter”

zoom Foto: Besöksliv
Foto: Besöksliv
NYHETER. Sedan den 1 april har det varit fritt fram för restauranger i Stockholm att öppna sina uteserveringar. Den ihållande kylan hotar dock att skjuta på krogarnas efterlängtade roséintäkter.
Annons

Vinterkylan har varit envis i år, vilket slår mot restaurangerna i Stockholm, som sedan den 1 april har kunnat öppna sina uteserveringar och få extra klirr i kassan. Vissa kör på som vanligt med hjälp av filtar och infravärme, andra avvaktar högre plusgrader, som Tennstopet på Dalagatan.

–Det har varit så kallt att vi inte ens har funderat på något officiellt öppningsdatum, säger restaurangchef Lotta Nilsson.

Det blir problem med kylan i restaurangen när personalen måste springa in och ut på uteserveringen, och så blir personal och gäster kalla, säger hon.

– Vi öppnar senare i år än i fjol, men förhoppningsvis blir det någon gång i april.

Beroende av väder och filtar

Södra Teatern, som kan stoltsera med en av Stockholms största och soligaste uteserveringar, Mosebacketerrassen, planerar att slå upp dörrarna till helgen. Men vd och konstnärlig ledare Ingmari Pagenkemper är orolig över att kylan kan hålla folk borta.

– De intäkter vi har på terrassen är de största i hela bolaget, så för varje dag och helg det går där vi inte kan ha öppet påverkar vårt resultat väldigt negativt.

Förra året öppnade Södra Teatern sin uteservering en vecka tidigare än i år.

– I och med att fastigheten är byggnadsminnesmärkt så får vi inte sätta upp väggfasta värmare, vi är helt beroende av vädret och filtar. Jag blir avundsjuk när jag ser fulla uteserveringar där man kan ha värmare överallt.

Hur mycket pengar drar ni in på terrassen en bra dag?

– En riktigt bra, varm dag kan ge flera hundra tusen kronor, är det kallt står vi där med personalkostnader i stället.

100 000 kronor en bra dag

Vädret var en utmaning för restaurangerna även förra sommaren. 2016 klubbades nya regler igenom för möjlighet till utökade öppettider på uteserveringar, till klockan 23. Södra teatern var en av dem som ansökte och fick tillstånd, men den kalla sommaren gjorde att de väntade intäkterna för den extra timman uteblev.

– Det var en osedvanligt kall sommar och vi som ligger nära vattnet drabbas hårt när det blåser så för oss var det ingen skillnad. Vi ser fram emot en ny sommar med en extra timma, vilket för vår del kan det handla om 100 000 kronor till i dagskassan, säger Ingmari Pagenkemper.

”Grädden på moset”

Elverket på Östermalm har runt 35 platser på sin uteservering och sol hela dagen. I år invigs den som vanligt andra lördagen i april, och de som vill sitta ute får göra det, annars komma in i värmen, säger krögaren Göran Isenborg.

– Vi är inte så beroende av uteserveringen, det är mer grädde på moset för våra gäster. Det är det 21:a året jag kör, och man får räkna med lite upp och ned, det jämnar ut sig i slutändan ändå.

Elverket har först i år ansökt och fått beviljat tillstånd att ha öppet en timma längre på sin uteservering. Men även här har Göran Isenborg en obekymrad inställning.

–Det är bra att slippa ta in alla gäster när de har det varmt och skönt ute. Mest är det trevligt att kunna erbjuda längre öppettider, det är inte för pengarnas skull, säger Göran Isenborg.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...