Annons

Arboga hoppas på besöksrekord sommaren 2021

zoom  Ulf Johansson, turismutvecklare i Arboga tror på en bra sommar.  Foto: Privat
Ulf Johansson, turismutvecklare i Arboga tror på en bra sommar. Foto: Privat
NYHETER. Sommaren 2020 kämpade många destinationer i motvind. Samtidigt som andra upplevde ett ökat tryck. Enligt en undersökning från Sweco hade exempelvis Arboga 153 procent fler gästnätter sommaren 2020 jämfört med 2019.
Annons

Många förvånades kanske när Arboga – inte känd som en stor turistdestination –  under pandemin såg en rekordartad tillströmning av inhemska turister. Men Ulf Johansson, turismutvecklare i kommunen är inte förvånad:

– Vi har mycket att erbjuda när det gäller friluftsaktiviteter. Och Arboga som stad är en pittoresk upplevelse för den som är intresserad av kultur och historia.

En annan anledning till varför många valde att förlägga sin svemester i Arboga tror Ulf Johansson beror på att kommunen har ett fördelaktigt geografiskt läge – i förhållande till Stockholm och Mälardalen.

– Eftersom vi ligger på behörigt avstånd blev det enkelt för huvudstadsborna att ta sig till oss. Precis som många andra tappade vi våra utländska turister men hade periodvis ändå helt fullt i våra uthyrningsstugor och på våra campingar.

Hade ni förväntat er besöksrekord?

– Inte rekord kanske, men samtidigt var vi ute i god tid och marknadsförde vår kommun och under våren märkte vi av ett ökat intresse och tänkte att det kanske skulle kunna bli en bra sommar.

Var det något besöksmål i kommunen som var särkilt populärt?

– Ja, ett exempel är naturområdet vid Hjälmare kanal med mycket husbilar och fritidsbåtar. Slussningen och glasscaféerna på platsen lockade väldigt många. Sen har vi några gårdsbutiker som fick oväntat mycket besök. Vi hade också många dagbesökare till vår medeltida stadskärna.

Hur tänker ni inför sommaren 2021?

– Vi tror på en jättepositiv utveckling för Arboga. Och förväntar oss att sommaren 2021 blir minst lika bra som 2020.

Gör ni något särskilt för att förbereda er inför sommaren 2021? 

– Vi fortsätter att på ett positivt sätt synliggöra Arboga och de unika besöksmål som finns här. Vi tipsar om allt man kan göra på egen hand och tillsammans med familjen. Inför sommaren fokuserar vi mycket på det friluftsliv vi kan erbjuda, med vandring, cykling och paddling.

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...