Annons

Årets Commis trivs bäst i tävlingens hetluft

zoom Thilda Mårtensson beskriver sig själv som en vinnarskalle.  Foto: Privat
Thilda Mårtensson beskriver sig själv som en vinnarskalle. Foto: Privat
NYHETER. Thilda Mårtensson ingick i Sebastian Gibrands team under Bocus d´Or. Vid Årets Kock-finalen utsågs hon till Årets Commis. Hennes styrka i tävlingssammanhang? Förmågan att fokusera och att aldrig ge upp. 
Annons

– Att hela tiden vara med, lyssna och se till att det är rent kring kocken är A och O, säger hon.

Thilda Mårtensson är hon är just hemkommen från London där hon tävlat i S. Pellegrino Young Chef Awards. Att hon skulle kvalificera sig till denna prestigetävling trodde hon inte, men chansade och blev sedermera tävlingens yngsta deltagare. Att hon gick vidare tackar hon sina kollegor för.

– Jag hade aldrig kunnat köra San Pellegrino och andra saker utan det stöd jag fått från andra kockar, säger hon och lyfter särskilt fram Sebastian Gibrand som en mentor för hennes utveckling i köket.

Självklart val

Som barn följde Thilda Mårtensson med sina morföräldrar ut i trädgårdslandet och hämtade rödbetor, jordärtskockor och andra grödor. Där väcktes kärleken till att laga mat från grunden. Att hon skulle gå restaurang- och livsmedelsprogrammet var självklart sedan dess.

Idag läser hon sista året på Stockholms hotell- och restaurangskola och har siktet inställt på en lång karriär inom besöksnäringen.

Thilda Mårtensson hittar energi i hetluften i tävlingssammanhang. Hon övar ständigt på att fokusera på sin egen mat och inte jämföra sin insats med sina medtävlandes. Men visst märker hon att hon är yngre än de flesta.

– Under S. Pellegrino skulle man laga sin signaturrätt. Jag är arton år och precis på väg ut i arbetslivet – jag har ingen signaturrätt ännu, skrattar hon.

Direkt efter tävlingarna avslutades i London beslöt hon att söka igen nästa år. Dessförinnan har hon siktet inställt på Gymnasie-SM i Grythyttan.

– Jag är en vinnarskalle och ger mig in med 100 procent i allt. Motgångar motiverar mig att försöka igen, säger hon.