Annons

Årets Ekokock är grön på jobbet – i dubbel bemärkelse

zoom Viktor Arabzadeh vinner Årets Ekokock med sin rätt.
Viktor Arabzadeh vinner Årets Ekokock med sin rätt.
NYHETER. För knappt ens ett år sedan tog Viktor Arabzadeh sin kockexamen. Nu står han vinnare som Årets Ekokock. Med blodad tand för mattävlingar siktar han ännu högre: ”Jag kommer att söka Årets Kock till dess att jag vinner”.
Annons

Det var lika mycket av en chock för Viktor Arabzadeh själv att han vann Årets Ekokock som för domarna att han tog sin kockexamen för knappt ett år sedan. Men å andra sidan har han alltid varit en tävlingsmänniska som gjort bra ifrån sig i både simning och basket.

 

Siktar på fler tävlingar

–Efter två månader i skolan fick vi se finalen av Årets Kock och då fick jag upp ögonen för att man kunde tävla i matlagning. Jag bestämde mig redan då att jag ville tävla, säger Viktor Arabzadeh.

Och han har redan fått blodad tand.

–Jag var med i uttagningen till Årets Kock efter att ha sökt spontant och jag kom till kvartsfinal.

Har du fler tävlingar på gång?

–Jag har tänkt att söka till Årets Unga Kock. Sedan så söker jag givetvis till Årets Kock igen, jag kommer att söka dit tills jag vinner.

Att Viktor Arabzadeh skulle bli kock var till en början inte självklart. Han pluggade naturvetenskaplig linje på gymnasiet.

–När man var femton år och skulle söka gymnasium så visste jag inte vad jag vills bli. Jag tog naturvetenskaplig linje för att det vara en sådan bred utbildning. För att hitta mig själv så testade jag på olika jobb, säger han.

 

Gröna fingrar ledde till kockplugg

Efter att ha jobbat i kundtjänst på ett mobiltelefonföretag, som försäljare på ett elföretag och i receptionen på ett gym så satte han sig ner och rannsakade sig själv. Tog en hel dag för att klura ut vilken karriärväg han skulle ta.

–Jag blir lätt rastlös, gillar variation och att dagen inte ska se likadan ut. Jag hade fastnat i en vardag och jobbade nio till fem och gjorde samma sak, dag ut och dag in. Jag började leta efter vad jag kunde jobba med för att utveckla mig själv och där jag samtidigt skulle fortsätta med det och få variation.

Viktors mamma hade alltid odlat mycket, och hennes gröna fingrar hade gått i arv till sonen.

–Plötsligt var det självklart att jag skulle bli kock. Samma kväll sökte jag till utbildningen och kom in en månad senare. Jag går alltid in helhjärtat i någonting så jag satsade på bra betyg och visade lärarna att jag ville lära mig.

 

Fick jobb på Michelin-krog

Under en specialuppgift i slutet av utbildningen hamnade Viktor genom en lärares kontakt på Upper House, en av Göteborgs absolut bästa restauranger, som också har en stjärna i Guide Michelin.

–Det var hårt men suveränt roligt. Och jag lärde mig någonting nytt hela tiden.

I somras ringde Upper House köksmästare och erbjöd ett kockjobb och första september var det dags att hoppa i kockrocken på plats inuti Gothia Towers.

Så då är det dubbelt grattis – till nya jobbet och som Årets Ekokock. Men varför tror du att du vann tävlingen?

–Jag brinner väldigt mycket för att odla själv och det som naturen själv erbjuder, till exempel vem som helst kan ju plocka trattkantareller och granskott. Det är två utav råvarorna som jag hade med i min rätt. Jag motiverade receptet med att säga ”Vissa saker kommer gratis i livet men tyvärr så nyttjar vi inte av situationen alltid”. Jag hade även morot och där använde jag även blasten. Juryn berättade att de tyckte det var bra att jag använde hela råvarorna och inte slängde någonting.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...