Annons

Årets Ekokock korad: ”Jag fick in hållbarhet på rätt sätt”

zoom Viktigt att äta mer grönt. Det tycker Årets Ekokock, Jonas Alvin, till vardags kock på Stångs Magasin i Linköping.
Viktigt att äta mer grönt. Det tycker Årets Ekokock, Jonas Alvin, till vardags kock på Stångs Magasin i Linköping.
NYHETER. Ekologisk mat tar större plats i vardagen. I helgen arrangerades matmässan MAT 2017 i Växjö och där korades Jonas Alvin till Årets Ekokock: ”Att jag vann handlar om att jag fick in hållbarhet i rätten på ett bra sätt. Jag utgick från blåmusslor, de fungerar som ett litet ekosystem som rensar havet”. 
Annons

Den 8 september utsågs en revanschsugen Jonas Alvin till vinnare i tävlingen Årets Ekokock under matmässan MAT 2017 i Växjö.

– Det känns otroligt bra, i förra årets tävling kom jag trea så det här blev en revansch för mig, säger Jonas Alvin som till vardags är kökschef på Stångs Magasin i Linköping.

Hållbarhet på rätt sätt

Jonas Alvin har tävlat i matlagning förut, med Juniorkocklandslaget 2007 till 2008. Något han ser som en fördel. Men hans riktiga vinnarrecept byggde på blåmusslor.

– Att jag vann handlar om att jag fick in hållbarhet i rätten på ett bra sätt. Jag utgick från blåmusslor, de fungerar som ett litet ekosystem som rensar havet genom att de äter upp alger. Det görs till och med försök med odlingar för att rena Östersjön.

Tävlingsuppgiften var att servera en varmrätt till sex personer, med lokala KRAV-märkta rotfrukter och en ekologisk mjölkprodukt från Arla som bas. För Jonas Alvin blev den stora utmaningen att hålla tiden.

– Jag har tränat mycket på att hålla tiden, det gäller att tajma allt perfekt så att maten håller sig varm när man lagt upp på tallrik. Det har varit svårast tycker jag. 

Jobbat hos Mathias Dahlgren

Han har varit intresserad av mat sedan han var barn. En viktig grund lades vid hotell- och restaurangprogrammet på Vimmerby Gymnasium. Den i dag trettioåriga kökschefen har en karriär som innefattar flera namnkunniga restauranger.

– Att ha jobbat hos Mathias Dahlgren och på Speceriet i Stockholm har varit viktigt för min utveckling. Nu har jag tagit nästa steg i och med att jag flyttat till Linköping och fått mitt första chefsjobb.

 Varför ligger grön kokkonst dig varmt om hjärtat?

– Det är viktigt att ta vara på miljön och att äta mer grönt. Det handlar om att lära sig mer om detta, för man hamnar lätt i gamla hjulspår. Av den anledningen är det bra med tävlingar och det är också positivt för oss som restaurang att kunna utmärka oss. Vi vill visa att vi bryr oss om något mer än det som först syns på tallriken, säger Jonas Alvin.

Mat av 4 ton svinn

Under MAT 2017 gick även riksfinalen i Unga Ekokockar av stapeln. Vinnare blev Maja Rikardsson, Albin Sniwe och Ida Fagerhov från Dackeskolan i Mjölby.

– Deras uppgift var att skapa en meny med råvaror från en stadsodling i Växjö. De var väldigt samspelta och alla deras rätter höll restaurangnivå. De hade verkligen tränat hårt och gått in för uppgifterna, säger Ulrika Brydling, medarrangör av tävlingarna vid MAT 2017.

Förutom matlagningstävlingarna fick publiken testa rätter från mässans matsvinnskök.

– Vi samlade in 4,2 ton matsvinn från butiker i Växjö och med hjälp av de tävlande kockarna samt lokala kockar lagade vi mängder med mat på hällar, som besökarna sedan bjöds på.

Och de fick betala vad de tyckte maten var värd, säger Ulrika Brydling.

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter