På torsdagskvällen avgjordes landets mest prestigefulla kocktävling. En nervpirrande kamp som består av fyra moment – varav ett presteras först på tävlingsdagen.
Besöksliv fick ett snack med den nyutnämnda segraren på väg till sin vinnarlunch.
– Jag har kunnat sova några timmar, så jag är något trött men jag är så jätteglad! Jag har nog inte riktigt kunnat ta in det ännu och smälta vad som hänt. Det var en rätt tuff dag i köket för mig under tävlingen och jag kände mig inte nöjd, när det var slut ville jag mest gå av scenen och ta en öl. Det låter kanske lite töntigt, men när de sa mitt namn så trodde jag inte riktigt på det. När de hissade mig i luften så var det helt fantastiskt – jag skulle vilja frysa tiden och stanna i det ögonblicket, säger Ida Bauhn.
”Kvinnliga förebilder spelar roll”
Bauhn, som har lett det Svenska Kocklandslaget som dess första kvinnliga kapten sållar sig nu till den exklusiva skara kvinnor som kammat hem titeln Årets Kock och är svenska mästare i professionell matlagning. Något som hon nu börjar inse vikten av alltmer:
– I början av min karriär blev jag nästan stött av den frågan, vad spelar det för roll att jag var tjej och kock? Men, mina förebilder är ju Desirée Jaks och Jessie Sommarström – som jag kände redan innan de vann Årets Kock – de är ju stora för mig och jag kan inte sticka under stolen med att det är viktigt att se dem lyckas. Sen när jag blev mamma till en dotter, som är 6 år nu, så har jag alltmer insett att kvinnliga förebilder spelar roll.
Anka blev överraskningsmoment
Tävlingsuppgifterna varierar som bekant från år till år och i 2025-års upplaga av Årets Kock ställdes de tävlande inför att skapa en sammanhängande och fullständig meny med sina rätter. Bauhn och de andra tävlande hade förberett sig på tre av fyra moment men överraskandes på tävlingsdagen med uppgiften att laga en varm huvudrätt på anka.
– Jag blev glad när jag såg att det var just anka, som jag jobbat med en hel del. Jag visste direkt vad jag skulle göra. Men jag började tvivla när jag för första gången under tävlingen hann lyfta blicken och se vad de andra gjorde –ingen hade gjort som jag. Dessutom bråkade ugnen precis innan rätten skulle ut, så det kändes lite tufft där. Men att laga själva ankan kändes bra, jag gör det ju till vardags vilket gav mig lite avspänning i själen, skrattar Ida Bauhn.
Viktor Westerlind, tävlingsledare för Årets Kock betonade tävlingens svårighetsgrad innan det var dags för final.
– I år satte vi ihop en finaltävling som verkligen har utmanat kockarna, både tekniskt och kreativt. Uppgiften att komponera en fullständig meny utmanade finalisterna att visa bredd och precision men också förmågan att tänka snabbt, planera och leverera under stor press, sa han.
Japanskt möter nordiskt
Ida Bauhn, som jobbat som frilanskock och tävlade i Årets Kock för första gången, är kökschef på hyllade stjärnkrogen Nour i Stockholm. Där står japansk kultur och matlagningstekniker i centrum vilka Ida Bauhn tolkar via nordiska ingredienser för att skapa kulinariska upplevelser.
Hennes bidrag till en kall förrätt, som var tävlingsmoment två i Årets Kock bestod av ”citrusbakad havskräfta, ragu på klo och kräftsmör, tomattartar och sockertångsrostad pumpakärna”. Priset består av Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld och en prischeck på 250 000 kronor utdelad av prins Carl Philip, beskyddare av Årets Kock.
– Jag hade en underbar middag efter tävlingen där jag satt mellan min sambo och prinsen. Lite orolig att jag skulle lukta lite svett, men jag hade det fantastiskt. Jag tänkte att jag skulle orka med att ta ett glas Champagne och sen stupa men jag kände mig oväntat stark hela kvällen- och nu är jag på väg till vinnarlunchen. Jag har en hektisk men härlig dag!
Läs intervjun om Ida Bauhns deltävling här.