Annons

Årets rätt 2023 får hashtaggen 50/50

zoom
"Det är tankesättet, och kanske egentligen inte rätten i sig, som jag vill förmedla på bästa sätt." Foto: Linda Hällqvist
NYHETER. Med en ny take på en riktig klassiker vill Jessie Sommarström göra skillnad på riktigt – för barnen, folkhälsan och klimatet.
Annons

I går presenterades Årets rätt 2023 på den soliga takterassen och restaurangen Arc, på Blique by Nobis i Stockholm. Som vanligt skapas årets rätt av regerande svensk mästare i professionell matlagning – årets kock. Besöksliv var på plats och mötte upp en glad, ödmjuk och lite nervös Jessie Sommarström, innan hon skulle presentera och bjuda på sin rätt.

– När jag fick möjligheten att skapa årets rätt ville jag att det skulle bli en billig rätt som alla kan laga, både till middagsbordet och skollunchen. Det är tankesättet, och kanske egentligen inte rätten i sig, som jag vill förmedla på bästa sätt.

Spegla sin tid

Årets rätt ska spegla sin tid och den skapande kockens matlagningsfilosofi. 2023 års rätt är en riktig klassiker men med en liten, ack så viktig, twist. På menyn som ligger framdukad på borden står receptet på 50/50 köttbullar med tomatsås och pasta, där köttbullarna består av 50 procent blandfärs och 50 procent svenskodlad vegofärs på baljväxter.

Det märks att du tycker att det här är viktigt. Varför?

– För att jag har barn. Jag vill inte ligga där på dödsbädden och känna att jag inte gjorde allt, säger hon och förklarar.

– Eftersom jag har nu har fått den här möjligheten som Årets kock, så är det viktigt för mig att få fram mitt budskap. Allt just nu går inte åt rätt håll, eller rättare sagt, mycket går faktiskt åt fel håll just nu. Vi behöver göra en radikal förändring och vi som konsumenter behöver hjälp att göra rätt här.

Du uppmuntrar alla att använda hashtaggen 50/50 när de lagar mat med hälften vegoalternativ och hälften kött. Berätta!

– Ja, det är kul att starta en hashtag, tänker jag. Jag tror att man kan inspirera varandra om man går in och kollar och ser vad andra har gjort. Bra för skolor också. Om en skola börjar med en bra 50/50-rätt så kanske andra lättare kan följa efter. Det finns ju ingenting på hashtaggen 50/50 i dag, så jag hoppas att den kan bli något som kan inspirera.

Vad har varit roligast med att ta fram Årets rätt?

– Att få fundera, skapa och vara kreativ. Och att utmana mig själv! Jag vill verkligen vara med och inspirera till förändring. Om alla minskar sin köttkonsumtion med 20 procent har vi kommit långt! Det här receptet kan appliceras på många olika rätter om alla får in det tankesättet, säger Jessie Sommarström och fortsätter:

– Jag kan ju tyvärr inte presentera en ny rätt som ska förändra allting, men det handlar om att ta de här små stegen som kan skapa skillnad.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...