Annons

Astrid Lindgrens värld tvingas stänga

zoom Astrid Lindgrens Värld tvingas stänga för säsongen. Foto: Astrid Lindgrens Värld
Astrid Lindgrens Värld tvingas stänga för säsongen. Foto: Astrid Lindgrens Värld
NYHETER. Astrid Lindgrens värld i Vimmerby tvingas stänga för säsongen. Beskedet, som kom idag bara en vecka efter den försenade premiären, betyder 120 miljoner i förlust och varsel för merparten av personalstyrkan.
Annons

På grund av coronapandemin tvingades Astrid Lindgrens Värld skjuta fram säsongspremiären till nu i juni. Tanken var då att driva parken med sina föreställningar som baserats på Astrid Lindgrens böcker med tydliga restriktioner, bland annat skulle endast 1 500 gäster tas emot dagligen, skriver TT.

Kort före premiären kom dock nya besked från Polismyndigheten att föreslagna åtgärder inte var tillräckliga och idag fick de omkring 500 anställda på Astrid Lindgrens Värld beskedet att söndagen den 28 juni blir sista dagen som parken är öppen. Det innebär betyder att årets säsong blev elva dagar kort.

– Jag är riktigt ledsen men det är ett faktum. Vi gjorde ett helhjärtat försök att få till en säker och bra lösning, men det visade sig att det inte gick, säger vd:n Joacim Johansson till TT.

Enligt beslutet kolliderar verksamheten med den förordning om förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare som på begäran av Folkhälsomyndigheten antogs i slutet av mars, .

– Det är helt ologiskt. Genom att spela teater på flera ställen så sprider vi istället ut åskådarna. Man kan jämföra med biografer där det kan vara 50 besökare i varje salong, säger Joacim Johansson.

Beslutet betyder innebär en förlust på cirka 120 miljoner kronor samt ett hårt slag mot personalen. Enligt Joacim Johansson kommer cirka 450 drabbas av uppsägning.

– Sedan måste vi titta över gällande de tillsvidareanställda och se hur vi kan minska antalet tjänster för att få ned den ekonomiska förlusten. Den är brutal, säger han till TT.