Annons

Audioguidning dygnet runt på Artipelag

zoom Konstverk i Artipelags utställning ”Skulptur i natur”. Foto: Artipelag
Konstverk i Artipelags utställning ”Skulptur i natur”. Foto: Artipelag
NYHETER. Utställningen ”Skulptur i natur” är en av världens första interaktiva konstvandringar utomhus och kan höras på plats när som helst under året.
Annons

Konstmuseet Artipelag i Stockholms skärgård har tillsammans med techbolaget Wanderword skapat en av världens första interaktiva konstvandringar utomhus, där man kan få information om verken och konstnärerna uppläst via mobilen.

Lösningen finns tillgänglig för Artipelags permanenta utställning “Skulptur i Natur”.

– Med den digitala kartan och audioguidningen kan man nu lyssna i mobilen om verket och konstnären samtidigt som man kan betrakta det. Det blir mer tillgänglighetsanpassat, säger Mats Alderbrant, marknads- och försäljningschef på Artipelag.

Enkel att ladda ned

Proceduren är lätt. Den digitala kartan laddas ner i mobilen, besökaren klickar på vad hen vill se och kartan visar vägen. Väl framme vid verket klickar du för mer information om verk och konstnär.

– Har du laddat ned en gång kan du använda den igen, precis som med en fysisk karta. Du kanske inte orkar eller hinner med allt första gången, då du man komma tillbaka igen och se resten. Eller om du vill göra ett återbesök, säger Mats Alderbrant och tillägger:

– Audioguidningen är interaktiv och du väljer själv när du vill starta informationen. Vi har våra konstvärdar och det är dem som också har läst in innehållet, både på svenska och engelska.

Skyltar med QR-kod

Audioguidningen startade i april och har sedan dess haft över 100 nedladdningar.

– Vi har inte slagit på så stort kring det här än. Den responsen vi fått är väldigt positiv. Vi håller på med en uppdatering av kartor och skyltar i utomhusmiljön som sätts upp inom kort, säger Mats Alderbrant och avslutar:

– Bland annat kommer vi att sätta upp skyltar med QR-kod, så att du enkelt kan komma åt guidningen om du nu bara skulle trilla över ett verk när du är här.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...