Annons

Äventyrlig fjällstrapats avgjorde Årets Fjällkock

zoom av Årets Fjällkock Mattias Carlsson. Foto: Besöksliv" />
"Nu kan jag bocka av en milstolpe", säger vinnaren
av Årets Fjällkock Mattias Carlsson.
Foto: Besöksliv
NYHETER. I veckan korades Årets Fjällkock 2019 – en utmärkelse som välförtjänt gick till kocken Mattias Carlsson för sin ”äventyrliga” rätt på älg, kantareller, hjortron och öl.   
Annons

I jämtländska matlagningstävlingen Årets Fjällkock, som arrangeras av Matakademien, och där de tävlande ska laga varmrätter på råvaror från fjäll, skog och sjö, var det kocken Mattias Carlsson från Skeviks gård som tog hem segern.

 – Jag blev oerhört glad, nu kan jag bocka av en milstolpe. Jag har alltid tänkt att jag ska tävla i matlagning men det har inte blivit av förrän nu. Då hållbarhetsfrågor ligger mig varmt om hjärtat blev jag extra stolt över Matakademins motivering och att juryn uppskattade mina ansträngningar, säger Mattias Carlson.

Rätten bestod bland annat av av rostad potatiskräm smaksatt med kantareller, kokt vitlöksgrädde, syrliga blåbär, innanlår av älg med rostad blomkål och krispig lök.

 Juryns motivering löd: ”En smakupplevelse av en genomtänkt och äventyrlig strapats på fjället. Tallriken återspeglar rättenskreativitet och komposition. Att rätten dessutom är hållbar i sitt genomförande lämnar ett stort plus hos juryn.”

Hur valde du dina råvaror?

– Jag valde sådant som jag själv gillar att laga mat med när jag är i fjällen, så som älg, kantareller, hjortron och säsongsanpassade grönsaker.

Beskriv din relation till fjällmaten.

– När jag tänker på fjällen tänker jag på allt ätbart som går att hitta i naturen. Det är alltid roligare att laga mat på sådant som finns i närområdet, och i fjällen finns det ju mycket vilt, svamp och bär som har höga smaker och går att göra mycket med.

Vilket moment var svårast i tävlingen?

– Att komma till ett nytt kök och att tajma in exakt när man ska börja lägga upp maten på tallriken för att den ska hålla sig varm och inte kallna. När det var dags för uppläggning rusade tiden plötsligt iväg.

Vad är du mest nöjd med?

– Eftersom det var det min första tävling så är jag mest nöjd över att ha vågat göra det och fått mersmak för att tävla. Jag känner mig nöjd med min prestation.

Varför tror du att just du vann?

– Jag tror jag hade fördel av att vara väl förberedd, hade ett strukturerat arbetssätt och behöll fokus under hela tävlingen, det resulterade i en talrik som jag själv var nöjd med.

Du jobbar idag på Skeviks gård på Värmdö samtidigt som du studerar besöksnäring på distans uppe i Åre, och så har du ett cateringföretag, vad är nästa steg i karriären?

– Jag jobbar jag på att utveckla min egen verksamhet samtidigt som jag studerar. Min förhoppning är att kunna öppna min egen restaurang i framtid.

Lär mer om Årets Fjällkock HÄR.