Annons

Beslut om stödpaket till besöksnäringen i Halmstad

zoom Lotta Ericsson, som driver Tallhöjdens hotell och restaurang, <br />
och kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman. Foto: Jonas Nielsen/Theresia Sandahl
Lotta Ericsson, som driver Tallhöjdens hotell och restaurang,
och kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman.
Foto: Jonas Nielsen/Theresia Sandahl
NYHETER. I dagarna beslutade Halmstads kommun om ett stödpaket på drygt åtta miljoner kronor till stadens besöksnäring – något som inte minst gynnar stadens restaurang- och hotellägare. 
Annons

Kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman, som sedan i höstas fört en dialog med företagare och föreningar kring stödet, säger att det är en enig politik som ligger bakom initiativet.

– Paketet syftar till stöd på två fronter; dels genom nya kostnadsreduktioner, dels genom att främja intäkterna för företag och handel. Det innebär exempelvis att vi tar bort kostnaden för alkoholtillsyn på serveringsställen under 2021 och räntor på anstånd, att vi reducerar avgifter i stans nya parkeringshus och vi satsar på marknadsföringskampanjer för att främja inhemsk turism.

”Många blev lätt chockade”

Lotta Ericsson, vice ordförande i Företagarna Halmstad, som driver Tallhöjdens hotell och restaurang utanför Halmstad, säger att stödet kommer som en fantastisk räddning.

– Jag tror många blev lätt chockade när det offentliggjordes. Det har varit många turer och möten kring paketet sedan i höstas och inte minst påtryckningar från oss i Företagarna och Krögarföreningen.

Lotta Ericsson menar att den största lättnaden som stödpaketet innebär är att avgifterna på alkoholtillsynen slopas. Något som för hennes del, liksom många andras, annars skulle inneburit kostnader på mellan 20 000 och 30 000 kronor. En annan lindring är att kostnaderna på tömningen av restaurangens fettavskiljare framöver enbart kommer debiteras när de används – inte per kvartal som tidigare.

Hur har ni haft det under pandemin?
– Det har varit både upp- och ner. Jag jobbar mycket med företagsgrupper inom skogsindustrin och där dog det helt förra våren. Och för ganska exakt ett år sedan förlorade jag 2 000 bokningar från en dansk resebyrå inom 48 timmar. Då var jag inte kaxig kan jag säga, säger Lotta Ericsson, och fortsätter:

– Samtidigt har jag räddats av att hotellet har ett naturreservat med fina vandringsleder runt knuten. “Hemester” med närhet till naturen blev ju förra sommarens stora grej så jag hade fullbokat från påsk och framåt. Fram till den andra vågen slog till i november låg jag faktiskt på en beläggningsprocent på 75 procent av normalt. Så på många sätt har jag klarat mig bättre än många andra.

Handlar om rätt tajming

Att beslutet tagit sin tid att klubba igenom har sin förklaring – delvis handlar det om rätt tajming menar Jonas Bergman.

– Kommunen har ju inte obegränsat med pengar, men vi lyckades frigöra en del resurser och med sommarsäsongen i antågande känns tiden rätt för ett extra stöd till företagarna som kämpat sig genom pandemin. Har man klarat sig så här långt så kände vi nu att vi med gemensamma ansträngningar kommer kunna hålla ut fram till sommaren också. Och vi tror verkligen på sommarsäsongen i Halmstad.