Annons

Besöksnäringen tappade 33 miljarder under sommaren

zoom Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
NYHETER. Trots att många svenskar valde att stanna hemma under sommarsemestern förlorade besöksnäringen mångmiljardbelopp på uteblivna utländska gäster mellan juni och augusti.
Annons

Svenska semesterfirare kompenserade inte i närheten för utländska gästers intäkter till besöksnäringen under månaderna juni, juli, augusti, enligt Visita.

– Vi hoppades att semestrandet inom Sverige skulle bli en positiv parentes i krisen, men vi kan konstatera med facit i hand att tappet för de utländska turisterna är mycket större än vad svemestrandet täckte upp för, säger Visitas vd Jonas Siljhammar till TT.

Besöksnäringen tappade nästan 33 miljarder kronor under juni-augusti, jämfört med samma period i fjol, enligt Visitas beräkningar.

Utländska turister stod för 22,8 miljarder av de förlorade intäkterna, medan även svenska turisters intäkter till restauranger och kommersiella boenden minskade med 10.1 miljarder kronor, skriver TT.

De viktigaste åtgärderna enligt Visita för att hjälpa besöksnäringen på fötter är en  förlängning av permitteringsstödet, omställningsstödet och en senareläggning av tidpunkten för återbetalning av skatter.

– Jag skulle säga att just korttidsarbete är helt avgörande för att rädda massor av jobb. Man har kunnat behålla sina jobb till och med november, men de verksamheter som inte har kommit i gång blir tvungna att säga upp sin personal. Vi kommer att se massor av jobb som försvinner runt årsskiftet och i början på nästa år, säger Jonas Siljhammar.