Annons

Besöksnäringens jobbtillväxt överlägsen andra branscher

zoom
"Utvecklingen är fantastisk och visar på näringens stora betydelse för fler jobb", säger Visitas vd Jonas Siljhammar. Foto: Visita/Colourbox
NYHETER. Sysselsättningstillväxten i besöksnäringen är överlägsen andra branscher. Störst är skillnaden i Västernorrland där antalet jobbtillfällen i besöksnäringen har vuxit sju gånger snabbare än länets övriga arbetsmarknad de senaste tio åren.
Annons

Sysselsättningen i den svenska besöksnäringen har ökat med 64 procent mellan 2000-2017, en mer än tre gånger så hög tillväxt som den övriga arbetsmarknaden där sysselsättningen ökat med 21 procent.

– Utvecklingen är fantastisk och visar på näringens stora och växande betydelse för fler jobb. Det handlar om tusentals personer som varje år kan gå från arbetslöshet till jobb, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita.

I vissa län är skillnaderna mer än dubbelt så höga som på riksnovå, visar siffror från SCB som Visita har tagit fram. Det län som skiljer sig mest är Västernorrland där sysselsättningen i besöksnäringen har vuxit med 20, 8 procent mellan 2008 och 2017, vilket är sju gånger snabbare än länets övriga arbetsmarknad.

– Utvecklingen är fantastisk och visar på näringens stora och växande betydelse för fler jobb i länet. Det i sin tur ger ökade skatteintäkter till skola och omsorg, säger Ulf Steringer, vd på Restaurang Grankotten och styrelseledamot i Visita Norrland i en kommentar.

Besöksnäringen spelar en viktig roll som integrationsmotor både nationellt och regionalt.

På riksnivå går vartannat nytt jobb i besöksnäringen till utlandsfödda. I Västernorrland är över en tredjedel, (36,1 %), av dem som jobbar inom hotell och restaurang födda utomlands, över fyra gånger så stor andel som på övriga arbetsmarknaden.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...