Annons

Blodig trend tvingar fram fler kontroller

zoom Hårdare koll på hamburgerhak när efterfrågan ökar på rosa kött. Foto: Colourbox
Hårdare koll på hamburgerhak när efterfrågan ökar på rosa kött. Foto: Colourbox
NYHETER. Hamburgerrestaurangerna står som spön i backen, och allt fler gäster föredrar sin hamburgare blodig. För att förhindra slarv med kötthantering ger sig Livsmedelsverket ut på extra kontroller. Initiativet får kritik av hamburgerkrögare: ”Man missar den kvalitetshöjning som skett i branschen”.
Annons

Alltför råa hamburgare som inte hanteras rätt kan innehålla bakterier som kan göra dig sjuk. Därför gör livsmedelskontrollen i år 500 inspektioner för att få en bild av hur bra restauranger är på att hantera malet kött som ska ätas icke genomstekt.

– Som restaurang ska man veta att den produkt man serverar är säker så det här blir en dubbelkoll från vår sida. Vi vill lyfta frågan så att restaurangerna vet att vi tittar på detta, lyfta kunskapen kedjan och själva få mer kunskap. Målet är att restaurangerna ska göra rätt, säger Ulrika Andersson, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Kommunen bestämmer vem som ska kontrolleras

Initiativet kommer av en växande trend med allt fler hamburgerrestauranger som öppnar i hela landet. Vilka restauranger som ska bedömas är upp till varje enskild kommun.

– Vi kommer att göra en vanlig inspektion och titta på rutinerna för köttet, hur man maler, om man köper, vilken typ av kött som används och hur det hanteras. Sedan gör vi en bedömning om det är en bra hantering eller inte, säger Ulrika Andersson.

Missar kvalitetsaspekten

Jon Widegren är grundare till hamburgerrestaurangen Flippin Burger i Stockholm, och driver även Lådan, som serverar minihamurgare, så kallade sliders. Han är för hård kontroll, men tycker att Livsmedelsverket missar viktiga perspektiv.

– Man missar, både utifrån ett hälsotänk och industriell branschnivå, den kvalitetshöjning som har skett i branschen. Det är klart att det var mer säkert när alla langade upp frysta puckar. Men idag har vi runt 150 ställen som gör mer ambitiösa hamburgare av högre kvalitet, och som jobbar med bättre råvaror än tidigare, vilket är ett minst lika viktigt perspektiv som ofta faller bort,  säger Jon Widegren.

”Bättre med spårbart än importerat industrikött”

Han pekar också på att det är positivt fler, liksom hans egna restauranger, väljer gårdsproducerat och spårbart kött i stället för importerat industrikött.

– Den aspekten har också tappats bort. Det ska vara stort och säkert och industriellt, men man glömmer bort kvaliteten.

Fel att förbjuda rosa kött

Jon Widegren anser att det är bra att jobba i förebyggande syfte, men är strikt emot det förbud mot rosa kött som har varit på tapeten i vissa kommuner.

– Det är jättebra att miljö och hälsa jagar lycksökare, men jag sätter mig emot att man ska förbjuda. I så fall kan man även ifrågasätta alla råbiffar som ofta finns på risiga kvarterskrogar och på turistfällor, säger Jon Widegren.