Annons

Bokningarna rullar in på Harads nästa besöksmagnet

NYHETER. Treehotel har gjort byn Harads i Norrbotten till ett populärt resmål bland internationella turister. Nu får byn ytterligare en spektakulär turistmagnet: Arctic Bath, ett flytande hotell och kallbadhus på Luleälven. 
Annons

Harads har för de flesta blivit synonym med det arkitektritade och internationellt hyllade Treehotel. Men byn lockar med betydligt mer. De senaste åren har flera boenden och aktivitetsföretag byggts upp runt den lilla byn mellan Boden och Jokkmokk. I februari öppnar ännu ett: Arctic Bath, ett flytande hotell och spa byggt på pontoner i Luleälven.

Den spektakulära, runda byggnaden är täckt av timmerstockar – en påminnelse om tiden då älven användes till flottning – och rymmer ett kallbad, ett spa med tre bastur, varmbad och relaxavdelning samt bar och restaurang. Dessutom finns sex flytande hotellrum och sex hotellstugor på land.

Hotellet har redan rönt stor internationell uppmärksamhet.

– Många som hör av sig säger att de inte har sett någon liknande anläggning i världen. Unika idéer har en tendens att fånga uppmärksamhet, säger Ann Kathrin Lundqvist, projektledare och en av sju delägare.

Att övernatta på Arctic Bath kostar drygt 10 000 kronor per natt, trots det har bokningarna börjat rulla in.

– Första veckan är redan fullbokad. Det känns som ett bra kvitto på att vi har skapat en bra produkt.

Idén kommer ursprungligen från en bybo som konstaterade att de långväga turisterna på Tree Hotel måste ha något att göra när de kommer till Harads och att en bastuflotte vore en bra idé. Drygt tio år senare har idén utvecklats till något betydligt större.

Priset för Arctic Bath kommer att landa på omkring 30 miljoner kronor. Bland investerarna finns både en grupp lokala entreprenörer och det belgiska reseföretaget Cool Places, som är specialiserat på resor till Norden.

Nu pågår rekryteringen av såväl vd som personal till hotellet och spat.

– Vi behöver anställa 16 till 20 personer totalt och har redan anställt nio nyckelpersoner, säger Ann Kathrin Lundqvist. Nu ska vi hitta resten av personalstyrkan. Det finns ett väldigt stort intresse för att jobba här, det kommer ansökningar från hela världen. Det är inte alla som tror att folk vill flytta hit, men utomlands upplevs norra Sverige som en attraktiv och exotisk plats.

Hotellet ska vara öppet året runt och förutom bad, bastu och spabehandlingar ska det erbjuda en rad olika aktiviteter.

– Vintertid kan man till exempel åka hundspann eller längdskidor, besöka en samisk familj, åka på älgsafari eller cykla fatbikes på snön. På sommaren kan man paddla, vandra, forsränna, åka på björnsafari… Det finns många olika saker att göra här. Vi samarbetar med flera olika aktivitetsföretag i och runt Harads som är väldigt duktiga på det de gör.