Annons

Botica väcker liv i bortglömt torg

zoom Krögaren Pedro Passinhas och en av rätterna på Boticas meny – Vieira.
Krögaren Pedro Passinhas och en av rätterna på Boticas meny – Vieira.
NYHETER. Vid Operan i Stockholm flödar de portugisiska smakerna i den välmeriterade krögaren Pedro Passinhas nya restaurang, vinbar och snart även ett chef's table.
Annons

Jacobs torg i Stockholm, granne med Kungsträdgården mellan Kungliga Operan och Hamburger Börs, har trots sitt centrala läge levt ett liv i skymundan under de senaste decennierna. Men nu har kvarteret rustats upp och i samband med detta letade fastighetsägaren efter en restaurangentreprenör som skulle kunna väcka liv i platsen.

Valet föll på kocken Pedro Passinhas, med ett långt förflutet på engelska Michelinkrogar som The Fat Duck och Le Gavroche. Nyligen har hans portugisiska restaurang Botica slagit upp portarna ut mot det lilla torget.

– Namnet Botica syftar på de små traditionella kvartersbutiker som du fortfarande kan hitta i Lissabon, där du kan handla medicin, charkuterier, ost och saltad fisk, säger Pedro Passinhas som driver Boticas restaurang och tillhörande vinbar vägg i vägg.

Vinlistan 100 procent portugisisk

Inne på Botica är inredningen skandinaviskt sparsmakad med varm belysning över de ljusa trämöblerna och de väl tilltagna bardiskar som omfamnar servicekök i vinbar och restaurang. Runt vinbarens stora, fyrkantiga bardisk serveras traditionella portugisiska snacks, kombinerade med en vinlista som är 100 procent portugisisk.

Boticas koncept innebär en portugisisk fusion med särskilt fokus på färsk fisk och skaldjur. Här serveras även lunch varje dag.

– Vi hoppades att folk skulle kunna komma hit och ta ett glas vin till lunchen, även om vi vet att det inte är så vanligt i Sverige. Men det är precis vad som har hänt, folk har förstått vårt koncept och tar hit sina vänner eller kunder för en långlunch och ett glas vin vid bardisken. Det är underbart att se, säger Pedro Passinhas.

Tolkar det traditionella portugisiska köket

På restaurangmenyn finns nytolkningar av porugisiska klassiker som Arroz de Marisco, en slags portugisisk risotto med skaldjur, på portugisiskt Carolina-ris och mustig skaldjursfond. Alla rätter bär på en berättelse om det traditionella portugisiska köket, omvandlad till Boticas egen variant av fine dining.

Ett bröd elegant toppat med en len och citrussyrlig krabbröra spetsad med piripiri, är just en sådan tolkning av en rustik portugisisk rätt.

– I Portugal serveras den här röran på ölbarer. Man blandar krabbkött med öl, whiskey, konjak, örter, citron och piripiri, sedan serveras röran i krabbans skal tillsammans med nybakt bröd, berättar Pedro Passinhas.

Akustisk hörna med fadosång

Hans sammansvetsade team växelverkar i matsalens och vinbarens servicekök, samt i nedervåningens väl tilltagna preppkök där det även står ett chefs table med plats för 12 personer under kommande fester och event.

– Här nere är det lite rustikt och rått, men mer avskilt än uppe i restaurangen. Vi har även planer på att inreda en liten akustisk hörna där man kan få lyssna till fadosång, med dimmat ljus och ett glas portvin i handen, säger Pedro Passinhas.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...