Annons

Bra läge med kust och hav – så vann de Årets Sommarstad

zoom Flera satsningar på Kalmar som destination har skett de senaste åren.
Flera satsningar på Kalmar som destination har skett de senaste åren.
NYHETER. För andra året i rad kammar Kalmar hem segern i Årets Sommarstad, framför Halmstad och Västervik. Bakom framgången ligger tio års satsningar på tillgänglighet och evenemang, enligt Destination Kalmars vd Åke Andersson. 
Annons

För andra året i rad kammar Kalmar hem segern i Årets Sommarstad, framför Halmstad och Västervik. Bakom framgången ligger tio års satsningar på tillgänglighet och evenemang, enligt Destination Kalmars vd Åke Andersson.

Det är Reseguiden.se som ligger bakom tävlingen Årets Sommarstad och vinnaren presenterades under onsdagsmorgonen på TV4:s Nyhetsmorgon. Åke Andersson, vd för Destination Kalmar, fanns på plats i studion.

– Jag känner mig stolt och väldigt glad. Det betyder mycket att kunna titulera sig med ett fint pris. Så var det förra året också när vi kom etta, det var oerhört viktigt för vår marknadsföring och framförallt för invånarna i Kalmar.

Målmedvetna satsningar

Enligt Åke Andersson har de tillsammans med sina partners gjort målmedvetna satsningar under tio års tid för att lyfta Kalmar som destination. 

– Vi har kraftsamlat tillsammans med kommun och näringsliv för att få effekt. Vi har 125 partners som årligen lägger mellan 25 000 och 250 000 kronor var, så vi får in upp till åtta miljoner kronor per år.

Bland de projekt som startats kan nämnas ombyggnationen av Kalmar slott 2009. Då investerade Kalmar kommun 40 miljoner kronor och statens fastighetsverk 40 miljoner kronor i att bygga ett kök och en hiss på slottet, allt för att öka tillgängligheten.

Grunden till att Kalmar är en populär sommarstad är enligt Åke Andersson läget.

– Vi har ett bra läge med kust och hav. Och vi har Öland som granne, det innebär att vi blir en bra kombination för besökare. För att turister och invånare ska kunna uppleva mer av strandlivet har vi investerat i ett antal kustnära projekt. Kommunen har gett oss 21 miljoner kronor till att bland annat bygga bryggor.

Mycket bra bokningsläge

För att locka människor till stranden har det även byggts en arena där det går att spela olika bollsporter.

– Vi arrangerar SM i beach soccer i år och även SM i beach handboll. I sommar sker idrottsevenemang i hela staden, 21 juli spelar Sveriges damlandslag i fotboll träningsmatch mot Japan inför OS. Kalmar FF kommer också att möta Iraks OS-lag 2 juli.

Hur ser bokningsläget ut inför sommaren?

– De senaste tre åren har vi haft 95 procents beläggning och vi har aldrig haft ett så rikt utbud som i år. Så det ser mycket bra ut.

 

LISTA: Sveriges 10 bästa sommarstäder 2016

1 Kalmar

2 Halmstad

3 Västervik

4 Karlskrona

5 Varberg

6 Härnösand

7 Hjo

8 Falkenberg

9 Mariestad

10 Helsingborg

Om tävlingen: Vinnaren har utsetts efter en omröstning bland besökare på Reseguiden.se under perioden 25 maj till 6 juni.      

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...