Annons

Branäsgruppen skrotar plastsugrören: ”Även små steg är viktiga”

zoom Bara i Branäs förbrukas 175 000 plastsugrör per säsong. <br />
Dessa byts nu ut mot vassugrör. Foto: Branäsgruppen
Bara i Branäs förbrukas 175 000 plastsugrör per säsong.
Dessa byts nu ut mot vassugrör.
Foto: Branäsgruppen
NYHETER. Branäsgruppen tar bort sina plastsugrör och ersätter med sugrör av vass – ett steg i skidanläggningens långsiktiga hållbarhetsarbete.
Annons

Inte mindre än 175 000 plastsugrör bara i Branäs ska från och med årets skidsäsong ersättas av sugrör gjorda av vass, som både skördas och produceras i Sverige.

– Vi försöker minska vårt klimatavtryck i alla steg i våra verksamheter, detta är ett av dem. När vi fick nys om den här produkten som både är en restprodukt från naturen och som produceras lokalt kändes det helt rätt att byta bort plastsugrören, säger marknads- och försäljningschef Mikael Edfors.

Sugrören byts ut på Bransäsgruppens samtliga anläggningar där man har restauranger.

– Skidsäsongen är för kort, det finns inte tid att testa.

 Vad hoppas ni få för respons från gästerna?

– Vi hoppas att de kommer att uppskatta det vi gör. Sedan har vi en familjeinriktad anläggning där många barn och vuxna uppskattar böjfunktionen som finns på plastsugrör. Det låter som ett litet problem och vi hoppas att de kommer att anpassa sig till de nya.

Flera hotell och restauranger har redan börjat plastrensa, är ni den första skidanläggning att ta detta steg med sugrören?

– Enligt företaget som tillverkar dem är vi den första som använder deras produkter.

Vad hoppas du att det ska ge för effekt hos konkurrenterna?

– Jag tycker att fler borde följa efter, men alla anläggningar är duktiga på både miljö och på att tänka framåt så jag både tror och hoppas att fler kommer att följa efter.

– Sedan är kanske inte miljöbelastningen så stor när det kommer till just sugrör, men man måste även ta de små stegen. Och det här är en sådan liten produkt som är lätt att den hamnar i naturen så det är ändå viktigt, säger Mikael Edfors.