Annons

”Branschen måste stå upp nu och förklara hur vi behandlas”

zoom Foto: Sturehof
Foto: Sturehof
NYHETER. De skärpta restriktionerna som presenterades i fredags beskrivs som de hårdaste under hela pandemin. Niklas Johansson som är vd för restauranggruppen Svenska Brasserier i Stockholm likställer dem med näringsförbud.
Annons

Regeringen presenterade i fredags ytterligare skärpta restriktioner för att minska risk för smittspridning i krogmiljö. Det tidigare taket för antal personer som får sitta tillsammans i sällskap sänks från åtta till fyra, och tillståndet att servera alkohol inskränks ytterligare från nuvarande klockan 22.00 till klockan 20.00 från och med den 24 december.

”En regering som misslyckats”

När de tidigare restriktionerna om förbud mot alkoholförsäljning presenterades i början av november, pratades det om ”spiken i kistan” för branschen. Restauranger bekymrade sig över att inte kunna få in två sittningar på en kväll, vilket skulle betyda omfattande försäljningstapp. Niklas Johansson, vd för Svenska Brasserier i Stockholm, med restauranger som Riche, Taverna Brillo, Sturehof och nyöppnade fine dining-restaurangen Aira, menar att de skärpta restriktionerna är omotiverade.

– Regeringen presenterar återigen utökade restriktioner som påverkar branschen i hög omfattning men utan att stöd presenteras. En regering som misslyckats att hantera smittspridningen och utökar restriktioner mot en bransch som redan är nere på knäna. Inga bevis har presenterats på att omfattande smittspridning skulle ske i restaurangmiljö, säger han.

Liten spridningsrisk

En genomgång som SVT gjorde av smittskyddsenheternas rapporter till Folkhälsomyndigheten i november, kunde enbart fem procent av de till dess inrapporterade covidfallen kopplas till restauranger, krogar och barer.

Niklas Johansson anser att hans bransch drabbas orättvist hårt.

– Branschen måste stå upp nu och förklara hur vi behandlas. Vi har inspektörer som kontrollerar vår verksamhet frekvent, vi har ett utökat ansvar för att begränsa smittspridningen som vi tar på fullaste allvar, vi vet inte vad morgondagen ger oss för nya restriktioner som skapar konstant oro, medarbetare blir av med jobben och stöd betalas inte ut. Mitt i allt detta skall vi leverera en upplevelse till våra gäster. Det är verkligheten i vår bransch 2020.

Verkligheten är också färre gäster, utökade permitteringar och fler medarbetare som förlorar jobbet, tillägger han.

Blir det någon större skillnad mot reglerna som gäller nu där maxtak för ett sällskap är åtta personer och där tidsgränsen för alkoholservering är klockan 22?

 – Förändringen innebär de mest omfattande restriktionerna vi upplevt under pandemin. Påverkan blir enorm för branschen! Vi får i princip näringsförbud utan att stöd kommunicerats. Det blir spillror kvar av verksamheterna.

 Hur allvarligt är läget för Svenska Brasserier?

– Vi har verksamheter med historik tillsammans på över 400 år, vi har aldrig upplevt något liknande.

Vad behöver ni för stödåtgärder för att ta er igenom detta?

– Branschen behöver utökat permitteringsstöd, utöka möjligheten att permittera till 80 procent igen.

Omställningsstödet behöver förlängas och förenklas att söka. Stöden måste betalas ut mycket snabbare än vad som sker idag, bolagen behöver pengarna nu. Regeringen har aviserat omfattande stödpaket men mycket liten del har betalats ut till bolagen, det duger inte.

Aira blir alkoholfri

En av Svenska Brasseriers restauranger, Aira som drivs av Tommy Myllymäki, meddelade under måndagen att man ställer om till att bli en alkoholfri restaurang efter klockan 21.

”Från och med 15 januari 2021 kommer Aira att ha öppet för lunch och middag, torsdag till lördag. Den sista sittningstiden för ordinarie middagsservice kommer att vara kl. 17:00-20:30. Efter den ordinarie middagssittningen stänger restaurangen tillfälligt för att därefter återigen öppna för nya middagsgäster kl. 21:00, men då som en helt alkoholfri restaurang, som enbart serverar en avsmakningsmeny med ett särskilt alkoholfritt dryckespaket”, skriver Aira i ett pressmeddelande.