Annons

Brutalt tapp för branschen

zoom Annie Lööf (c) och Elisabeth Svantesson (m) Foto: Pressbild/Axel Adolfsson
Annie Lööf (c) och Elisabeth Svantesson (m) Foto: Pressbild/Axel Adolfsson
NYHETER. Restriktionerna har slagit hårt mot restaurangbranschen under årets första fem månader. Mer än var tredje krona har försvunnit från branschen som totalt tappat 20 miljarder i år, visar Visitas beräkningar. Centerpartiets Annie Lööf är kritisk till ”myndigheternas förmåga att bedöma och betala ut stöd”.
Annons

Visita har jämfört restaurangernas omsättning hittills i år med samma period 2019, året innan coronapandemin drabbade världen. Under första kvartalet i år förlorade restaurangerna 36 procent av intäkterna, enligt den officiella statistiken som SCB publicerar i restaurangindex.

Restriktionerna med begränsade öppettider har legat kvar på samma nivå under april och maj och Visita beräknar att det procentuella intäktstappet varit lika stort under dessa månader. Det betyder 20 miljarder i uteblivna intäkter under årets första fem månader, enligt beräkningarna.

Tuffast har det varit för hotellrestaurangerna där mer än två tredjedelar av intäkterna försvunnit.

Besöksliv.se har sökt näringsminister Ibrahim Baylan för en kommentar till läget. Via sin pressekreterare låter han hälsa att han ”avböjer intervjuförfrågan” utan att lämna någon närmare motivering. Däremot svarar Annie Lööf, ledare för regeringens samarbetspartner Centerpartiet, via mejl på Besökslivs frågor.

Hur reagerar du på siffrorna?

– Det har varit en otroligt tuff tid för besöksnäringen under hela coronapandemin, och är fortsatt ett väldigt allvarligt läge. Besöksnäringen är en oerhört viktig basindustri, som skapar jobb och tillväxt i hela landet. Som erbjuder många unga och nyanlända ett första jobb och en väg in på arbetsmarknaden. När besöksnäringen lider förlorar vi, förutom upplevelser, dessa företag och jobbmöjligheter, vilket förstås påverkar även svensk ekonomi.

Annie Lööf får med håll av Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna:

– Det är givetvis fruktansvärda siffror att ta del av och jag känner verkligen med alla som drabbats hårt av krisen. Det är ofta människors livsverk som nu riskerar att slås sönder och många som kan förlora jobbet, konstaterar Elisabeth Svantesson via mejl till Besöksliv.se.

Annie Lööf tycker att de tycker att de enkla och generella stöden har fungerat bäst, med sänkta arbetsgivaravgifter och statligt sjuklöneansvar. Hon anser även att många riktade stöd som gått till drabbade företag som varit värdefulla.

­– Som centerpartist är jag stolt över att mycket genomförts, men också smärtsamt medveten om att det finns saker som borde gjorts annorlunda och mer. Utan Centerpartiet så vet jag att det inte funnits lika många och kraftfulla krisåtgärder. Samtidigt så anser jag att det funnits delar som inte varit tillräckliga, primärt vad gäller myndigheternas förmåga att bedöma och betala ut stöd, samt EU:s stelbenthet gällande hur krisstöden kan vara utformade.

Elisabeth Svantesson anser att stöden har varit viktiga men inte har anpassats efter de företag som drabbats hårdast av krisen. Hon anser även att det har tagit för lång tid att få dem på plats och för pengarna att betalas ut.

– Därför har vi moderater varit pådrivande för att snabbt få på plats stöd som kan rädda jobb och företag och som går till de som behöver det mest. Vi såg att de befintliga stöden inte var tillräckligt träffsäkra för exempelvis restaurangbranschen, därför drev vi under våren igenom en förbättring av omställningsstödet så att lönekostnader ska ingå. Vi drev då också igenom en fyraveckors-garanti för utbetalning av krisstöden eftersom vi såg att det tog alldeles för lång tid för pengarna att nå ut.

Vad behövs för att branschen ska komma på fötter?

– När vi nu så småningom börjar se ljuset i tunneln tror jag att det är av yttersta vikt att se över branschens villkor. Det ska vara lätt att driva företag i Sverige och vi måste skala bort onödig byråkrati och genomföra regelförenklingar. Vi måste också se till att avvecklingen av stöden inte går så fort att det i sig leder till ytterligare konkurser och uppsägningar, svarar Elisabeth Svantesson.

Annie Lööf ser skiftet från akut krisbekämpning till ekonomisk återstart som särskilt kritiskt.

­– Vi har nu hundratusentals människor som riskerar att fastna i långtidsarbetslöshet och företag som ska ta igen den tid som förlorats under pandemin, för många också med uppbyggda skulder. De små och växande företagen är centrala när vi nu behöver en snabb tillväxt av jobb. Då är det avgörande att vi sänker företagens kostnader, det vill vi göra genom sänkta skatter, framför allt genom lägre arbetsgivaravgifter. Det behövs också enkla regler som minskar bördorna av att driva företag och stöttning till besöksnäringen. Vi behöver helt enkelt mer klassisk, centerpartistisk småföretagsvänlig politik, avslutar Annie Lööf.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...