Annons

Buffertskogar ska ge fler besökare till nationalpark

zoom Naturnära. Stigmanspasset och ridleden på Tiveden.
Naturnära. Stigmanspasset och ridleden på Tiveden.
NYHETER. Laxå kommun och de lokala turismföretagarna kring Tivedens nationalpark är oroliga för att Sveaskogs intensiva skogsbruk runt om parken ska skrämma bort utländska besökare. Parterna försöker nu övertyga skogsbolaget om att inrätta en buffertzon närmast nationalparken där skogen ska brukas mer skonsamt samtidigt som parken utvidgas.
Annons

Tivedens nationalpark i sydöstra Örebro län är en av landets minsta men med en tydlig karaktär av urskog. Närmast utanför parken brukas dock skogarna, som ägs av statliga Sveaskog, hårt och där är kalhyggen och plantager vanliga. Framförallt många av de utländska besökarna är upprörda och förfäras över hur skogarna ser ut.

Vill utveckla fler upplevelser

Anders Tivell, som tillsammans med sin fru driver det ekologiska boendet och kursgården Hemma hos Martha och Anders, är en av flera lokala entreprenörer som vill att Sveaskog lägger om sitt skogsbruk och stoppar kalhyggena.

‒ Ett naturnära kontinuitetsskogsbruk innebär ingen ekonomisk eftergift för Sveaskog och gör Tiveden till ett mer attraktivt besöksmål. Det skulle göra det möjligt att utveckla fler upplevelser som fiske och vandringar, som innebär att besökarna vill stanna längre i Tivedsområdet. De flesta besökarna till parken stannar i dag bara över dagen eftersom de tycker att omgivningarna är så fula, säger Anders Tivell.

Även Laxå kommun är engagerad i frågan och ingår i den grupp som nu för samtal med Sveaskog. Bo Rudolfsson (KD), är kommunstyrelsens ordförande i Laxå.

‒ Laxå kommun är i dag Sveriges fattigaste. Vi behöver fler invånare, fler företagare och fler gästnätter. För att uppnå detta är det viktigt att slå vakt om de plusvärden som nationalparken kan ge. Skogsbruket får inte slå undan benen på turism och besöksnäringar. Jag tror och hoppas därför att vi kan komma fram till en lösning som alla parter kan leva med säger han.

Finns förutsättningar att komma överens

I slutet av denna vecka ska Sveaskog visa upp ett område i Björneborg, mellan Kristinehamn och Degerfors, som kan fungera som förebild för skogarna runt Tivedens nationalpark.

Eva Karlsson Berg, marknadsområdeschef på Sveaskog Mitt tror också att det finns förutsättningar att komma överens.

‒ Vi är måna om att skogen ska upplevas som trevlig att vistas i för besökare. De boende i Björneborg är väldigt nöjda med hur vi brukar den skogen, säger hon.

Naturvårdsverket som äger och driver Tivedens nationalpark deltar inte i samtalen mellan Laxå kommun och Sveaskog. Generaldirektör Björn Risinger ser dock positivt på om skogarna runt nationalparken görs mer attraktiva för besökarna.

‒ För egen del fokuserar vi nu på att slutföra våra förhandlingar med Sveaskog så att nationalparken kan utvidgas under året som planerat.