Annons

Byggstart för Grönans värstingåk: ”Jag skrek rakt ut”

zoom Snake heter årets läskiga nyhet på Gröna Lund. Foto: Gröna Lund
Snake heter årets läskiga nyhet på Gröna Lund. Foto: Gröna Lund
NYHETER. Årets stora nyhet på Gröna Lund heter Snake. Hel unik i sitt slag enligt attraktionchefen Peter Osbeck. ”Som att sitta på fel sida om en flugsmälla” säger han om åket.
Annons

Vartannat år brukar nöjesparken bjuda besökarna på en ny attraktion. Och med den här säsongens nyhet Snake har man slagit på stort. Attraktionstypen kallas för Chaos Pendle, där gondolen man sitter i snurrar fritt kring sin egen axel vilket innebär att varje åktur blir olik den andra beroende på viktfördelningen på de man åker med.

– Jag har jobbat här i snart fyrtio år och åkt 500 olika bergochdalbanor runtom i världen. Jag har tänkt på den här attraktionen ett bra tag och att den verkligen skulle fylla sin plats. Den påminner inte om någon av de andra vi har, säger Peter Osbeck.

Han jämför med den senaste nyheten, Ikaros, som lanserades för två år sedan. Om den är häftig i sitt slag så är det här ännu ett hack upp på läskighetsskalan.

– Första gången jag åkte så tänkte jag att det kändes som att sitta på fel sidan om en flugsmälla. Jag bara skrek rakt ut. Den är verkligen maxad. Jag tror att det kommer vara många som absolut vill åka den, medan andra kommer stå på marken och tittar på. Vi ville ha något som verkligen syns och som folk pratar om, eftersom den bara ska stå ett år. Ikaros gav enorm uppmärksamhet och Wildfire på Kolmården likaså, säger Peter Osbeck.

Var Snake sedan kommer att flyttas är hemligt. På frågan om den blir kvar på Djurgården svarar attraktionschefen: ”Det får vi se”.

Snake byggs just nu i sektioner hos fabrikören Funtime i Österrike. Den är så pass hög, 42 meter, och tung att den levereras på sju olika lastbilar. Nästa vecka levereras botten och då börjar man bygga fundamentet. Bygget sker i flera etapper.

– För att sätta ihop de här tunga delarna så sätts ramen på plats och den är som en jättelik balja som fyller 60 ton. Sen börjar man resa resten, säger Peter Osbeck.

Vad landar ett sådant här vrålåk på för prislapp?
– Med transport och uppbyggnad i storlek om 13 miljoner.

Hämtar man hem den investeringen på en sommar?
– I och med att vi har både vanliga biljettkuponger och åkband så är det svårt att räkna på det viset. Men den har ett enormt marknadsvärde och kommer locka folk hit. Man kan diskutera om det tar ett till två år att hämta hem, men det går förhållandevis fort.

Snakes placering är i gamla Tyrolerområdet. Det är en tillfällig åktur på det område där Gröna Lund bygger nästa stora bergochdalbana med premiär 2021.

Platsen byggs upp bara för i sommar med traditionell nöjesfältkänsla: försäljare av popcorn, sockervadd, en biergarten och en klassisk slägga som om du är riktigt stark slår i en klocka i toppen.

Vad ser du mest fram emot just nu?
– Att bli färdig i tid, det är alltid en strid på kniven och har alltid varit.