Annons

C vill se ändringar i förslaget om gårdsförsäljning

zoom C vill att kravet på småskalig produktion slopas vid gårdsförsäljning av alkohol slopas.  Foto: Colourbox
C vill att kravet på småskalig produktion slopas vid gårdsförsäljning av alkohol slopas. Foto: Colourbox
NYHETER Centerpartiet välkomnar utredningen om gårdsförsäljning av alkohol men vill att kravet på småskalig produktion slopas, innan det remitteras i januari.
Annons

Frågan om gårdsförsäljning av alkohol har under lång tid stötts och blötts i olika utredningar. I går kunde Besöksliv berätta att regeringens utredare nu är beredda att gå vidare med förslaget som innebär att småbryggerier och lokala vingårdar kan sälja alkohol, i samband med en uppstyrd aktivitet, exempelvis vinprovning eller rundvisningar. Enligt förslaget ska försäljning enbart tillåtas hos småskaliga producenter med en maxproduktion av 75000 liter sprit, 500 000 liter öl och cider eller 200 000 liter vin per år. Centern som varit drivande i frågan om att få till en översyn, välkomnar förslaget och vill att det går ut på remiss senast den 31 januari med en förändring: att småskalighetskravet slopas.

– Det känns som en väldigt onödig del att ha med. Man utesluter ett antal dryckesproducenter på landsbygden bara för att de producerar för stor volym. Vi vill ge dem ytterligare ett ben att stå på, säger Sofia Nilsson (C), ledamot i socialutskottet och talesperson i frågor om omsorg och psykisk hälsa, till SVD.

Om inte regeringen vill ändra i de delar som handlar om produktionsvolym kan C i stället försöka driva igenom ändringarna i socialutskottet – och hoppas på stöd från tidigare allianspartier och SD.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...