Annons

Checklista gör det enklare att öppna restaurang

zoom Checklistan som ska underlätta för de som vill öppna restaurang lanserades 25 maj.
Checklistan som ska underlätta för de som vill öppna restaurang lanserades 25 maj.
NYHETER. Att starta restaurang omges av mycket pappersarbete – och det är inte alltid helt lätt. För att underlätta processen lanserar SKL nu en checklista. Via den får blivande företagare en samlad bild över alla uppgifter som ska lämnas till olika myndigheter.
Annons

Checklistan lanserades 25 maj på verksamt.se och bakom projektet ligger SKL, Tillväxtverket och Bolagsverket. Tanken är att den som vill öppna restaurang, kafé eller gatukök ska få en bra start. Kristina Ljungdahl är projektledare på Tillväxtverket och hon ser lösningen som ett sätt att samordna den information som krävs.

– Vi vill underlätta för företagare och vi vet att det finns utmaningar. Restaurangbranschen är en av de krångligaste branscherna, det krävs mängder av tillstånd och många myndigheter är inblandade. Checklistan är ett första steg mot att presentera information och samordna oss inom myndighetsvärlden.

Företagare har involverats

Checklistan innehåller ett antal frågor som ger företagaren en översikt över de uppgifter som behöver lämnas till olika myndigheter och kommuner.

– Baserat på vad användaren kryssar i får man fram en lista som presenterar vem man ska kontakta och vilka tillstånd som är aktuella. Här ser personen dessutom i vilken ordning det ska ske, det är ju viktigt att inte ånga på med serveringstillståndet innan man har registrerat ett företag, till exempel.

Genom hela arbetet med att ta fram lösningen har företagare varit involverade.

– Responsen har varit god. Flera har tyckt att checklistan känns konkret och enkel, de blir smidigt hänvisade till rätt instans, säger Kristina Ljungdahl.

Vilket är ert nästa steg?

– Nu jobbar vi för fullt med att det ska bli enklare att ansöka om tillstånd, vi vill koppla på smarta e-tjänster för samtliga tillstånd och aktiviteter som man behöver genomföra.