Annons

Corona slår mot turismen i världen

zoom Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
NYHETER. Turismen är en av de näringar som drabbas hårdast av coronaviruset. Enligt FN-organet WTO kan den globala turismens intäkter minska med 470 miljarder kronor under året, skriver TT.
Annons

I början av året räknade världsturismorganisationen WTO med att antalet turister skulle öka med mellan tre och fyra procent under 2020. Efter coronavirusets utbrott har man nu skruvat ned prognosen till att antalet turister i stället kommer att minska med mellan en och tre procent under året, skriver TT.

I Sverige, som just nu befinner sig i en lågsäsong för turism, har man hittills främst sett avbokningar av gruppbokningar.

– Enskilda företag drabbas, men effekterna har på näringen som helhet har hittills varit begränsade eftersom det är lågsäsong för turismen, säger Visitas vd Jonas Siljhammar till TT.

I helgen meddelade hotellkedjan Nordic Choice att man ser över bemanningen på sina hotell till följd av Corona.

– Påbokningstakten har minskat med 50 procent. Det gör att de enskilda hotellen nu gör en översyn av personalbehoven. Det är för tidigt att säga ifall personal kommer att behöva sägas upp och i så fall hur många personer det kan handla om, skriver Nordic Choice i ett pressmeddelande.

– Effekterna av viruset kan givetvis få stora konsekvenser för branschen om utbrottet blir utdraget i tid, det vill säga under högsäsongen i sommar, och/eller blir stort i de delar av världen varifrån turismen till Sverige är stor, säger Jonas Siljhammar till TT.

Håller stilen med återbrukade textilier

Håller stilen med återbrukade textilier

Till Granö Beckasin kommer människor från hela världen för att vara i naturen. Här är det hållbarhet in i minsta detalj som gäller. Från de återbrukade golven i hotellrummen till serveringspersonalens förkläden...