Annons

Culinary Team ska laga guld med hemlig coach från fotbollslandslaget

zoom Från övre vänster: Max Thörnvall (Bar Nombre), Tim Waage (Restaurang Portal), Fredrik Sundström (Clarion Hotel Amaranten), Liv Sandberg (Liv Sandberg Cake Art), Jesper Tolonen (Skäret Krog) och Christian Siberg (Swedish Taste/Punk Royal). Nedre från vänster: Natasa Jansson (Au Claves – team coach), Jessica Pettersson (Restaurang Bella – elev), Niklas Ekholm (Hufvudsta Gård), Josefin Svensson (Haga Tårtcompani), Hampus Fors (28+), Magnus Wallin (Högberga Gård), Adam Nilsson (Melanders Brasserie), Johanna Rampitsch (Högberga Gård), Nikita Patapenka (Sågbäcksgymnasiet – elev) och Fredrik Persson (lagledare).
Från övre vänster: Max Thörnvall (Bar Nombre), Tim Waage (Restaurang Portal), Fredrik Sundström (Clarion Hotel Amaranten), Liv Sandberg (Liv Sandberg Cake Art), Jesper Tolonen (Skäret Krog) och Christian Siberg (Swedish Taste/Punk Royal). Nedre från vänster: Natasa Jansson (Au Claves – team coach), Jessica Pettersson (Restaurang Bella – elev), Niklas Ekholm (Hufvudsta Gård), Josefin Svensson (Haga Tårtcompani), Hampus Fors (28+), Magnus Wallin (Högberga Gård), Adam Nilsson (Melanders Brasserie), Johanna Rampitsch (Högberga Gård), Nikita Patapenka (Sågbäcksgymnasiet – elev) och Fredrik Persson (lagledare).
NYHETER. Nu har det nya Stockholm Culinary Team haft sin första träning – och siktet är inställt på seger i Culinary World Cup i Luxemburg: ”Det gäller att man i varje led jobbar som om guldet hängde på det”, säger lagledaren Fredrik Persson.
Annons

I november nästa år avgörs Culinary World Cup i Luxemburg. Och i lördags tog medlemmarna i det nya Stockholm Culinary Team sina första steg i träningsköket på Sågbäcksgymnasiet i Huddinge. 

– Det finns ett enormt driv i lagmedlemmarna och de är otroligt kreativa. Många av dem har tävlat både individuellt och i lag vilket ger oss styrkor. Vi hade som mål att rekrytera duktiga kvinnor till laget, och det känns jättekul då vi fick en så bra utdelning, säger lagledare Fredrik Persson. 

 

Tänker seger i alla led

De nya laget består  av tolv personer som valts ut av lagledaren. Medlemmarna kommer från hela landet och flera av dem har en idrottsbakgrund, vilket kan vara en fördel i tävlingssammanhang.

På plats i Luxemburg kommer tävlingsuppgifterna bestå av att laga tre förrätter, ett fat med terriner och tillbehör, en femrättersmeny samt tapas, petit fourer och desserter. Här har lagmedlemmarna olika uppgifter och dessa ska man träna på en gång i månaden fram till tävlingsstart.

– Vi jobbar enligt ett tema som jag inte tänker avslöja ännu, men tanken är att lyfta bra uppfödare och producenter från närområdet. I april kommer vi att ha vårt bord klart i träningsköket och sedan intensifieras träningen inför VM.

Hur jobbar ni för ta hem guldet i Luxemburg?

– Vi försöker att måla upp en bild där lagmedlemmarna tar emot guldmedaljen, vi har bland annat visat en film där det förra laget kammar hem segern. Det gäller att man i varje led jobbar som om guldet hängde på det.

 

Tar in hemlig fotbollscoach

Just nu handlar det om att forma laget – om att få medlemmarna att jobba tillsammans i grupp. Och för att underlätta kommer man att ta hjälp av en känd idrottscoach.

– Det är en person som coachar svenska fotbollslandslaget, mer vill jag inte avslöja i dag. Tänket i mattävlingssammanhang ligger inte långt från vilken idrott som helst, att ta guld i ett kök eller på en fotbollsplan kräver samma fokus.

Det tidigare Stockholm Culinary Team tog hem en guldmedalj i 2014-års Culinary Cup i Luxemburg. I oktober förra året vann de guld i Culinary Olympics, på plats i Erfurt. Och Fredrik Persson tror att årets medlemmar än en gång kommer att visa att de är världens bästa regionala kocklag.

– Den förra lagledaren, Andreas Printz, byggde upp en bra organisation och plattform som jag kan utgå ifrån. Det är en stor fördel att ha så mycket dokumentation från tidigare tävlingar. Nu gäller det för medlemmarna att leverera från dag ett, och med det här laget tror jag att vi kommer att nå guld.

 

Culinary World Cup avgörs i Luxemburg 24 till 28 november 2018.