Annons

Dags för Årets viltkrog 2022

zoom Marie Söderqvist, Svenska Viltakademien  Naturbild av Gösta Reiland, Visit Sweden
Marie Söderqvist, Svenska Viltakademien Naturbild av Gösta Reiland, Visit Sweden
NYHETER. Hållbart och naturvänligt. Nu ska Årets viltkrog 2022 koras för fjärde gången.
Annons

Intresset för viltkött har ökat och allt fler vill kunna äta det vilda köttet, menar Marie Söderqvist på Svenska Viltakademien.

– Det är som en dold skatt hemma hos jägarna. Vårt mål är att lyfta fram den här maten, att det kan vara restaurangmat och att det kan bli fantastisk mat hemma i våra hushåll.

Viltakademin började med att kora Årets viltkock, men efter två år valde de att premiera krogar och restauranger i stället, som vågar satsa på vilt och där menyn genomsyras av det vilda.

– Dels är viltmat otroligt bra mat och bland det mest hållbara man kan äta. Man behöver inte fundera över djuruppfödningen och på vad djuren har ätit. De äter det som finns i naturen. Det är hållbart, naturvänligt och djurvänligt. Dessutom är det väldigt gott kött, säger Marie Söderqvist.

Mycket av viltköttet hamnar i jägarens frys, men egentligen är det en delikatess som många fler borde kunna äta. Ett första steg på den resan är att börja lyfta restauranger som verkligen satsar på vilt på menyn. Att det visa på hur gott det är och att det är en resurs, menar Marie Söderqvist.

Byt ut julskinkan

Förra året inför jul drev Viltakademien en kampanj om att byta ut julskinkan mot en vildare variant.

– Vildsvin har ett dåligt rykte som markförstörare, men det är faktisk oerhört gott att äta. Till jul kan man byta ut den vanliga skinkan, som ofta är industriuppfött, mot vildsvin som levt ute i det fria. Vårt uppdrag är också att plocka fram olika recept, som folk kan använda, säger hon.

Anledningen till att det finns så lite viltkött i butikerna beror bland annat på att det inte finns några riktigt bra distributionskanaler, menar Marie. Många stora matkedjor vill ha en fast leverans 52 veckor om året. Med vilt är det svårt, eftersom tillgången är anpassad efter jaktsäsong.

Men viltkött vi hittar i butikerna är mycket dyrare än annat kött?

– Trenden är att hellre lägga lite mer pengar på bra kvalitetskött än att köpa kött varje dag av halvtaskig kvalitet. Det finns ofta i en matbutik en avdelning med kött från nöt och gris av lite finare kvalitet som är dyrt, jämfört med övrigt kött. Det visar att det finns en målgrupp som är beredd att betala lite mer för bra kött. Viltköttet passar in det segmentet.

Tävlingen Årets Viltkrog 2022 är fortfarande öppen och man kan lämna in sitt bidrag fram till och med 25 juni.

Anmäl dig här 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...