Annons

Dags för de gröna kockarna att göra upp

zoom Ulrika Brydling, juryns ordförande och projektledare Årets Ekokock.
Ulrika Brydling, juryns ordförande och projektledare Årets Ekokock.
NYHETER. I dag öppnas anmälan till att medverka i Årets Ekokock 2023. Tävlingen, som hoppas på att få avskaffa sig själv, arrangeras för tionde året rad.
Annons

Årets final av Årets Ekokock äger rum mitt under brinnande Umeå Smakfestival den 7 september inför levande publik. I fokus är förstås ekologiska råvaror och hållbarhetstänk.

– Årets Ekokock är skapad för att lyfta användandet av ekologiska råvaror. Det är så många kockar som arbetar med hållbarhetsfrågor och det här är en chans att få tävla kring detta, säger Ulrika Brydling, juryns ordförande och projektledare Årets Ekokock.

– Det handlar inte bara om att vinna, utan att vara med för att främja utvecklingen. Det är också en chans att bygga kontaktnät och att få utveckla sig, och vara bland likasinnade.

”Vi behövs fortfarande”

När tävlingen skapades för tio år sedan var syftet att den så småningom inte skulle behöva finnas till längre, i hopp om att alla en dag kommer att använda ekologiska råvaror.

– Men vi behövs fortfarande, har vi konstaterat!

Vad är nytt för i år?

– Vi har ett samarbete med Ekobussen, som kommer att ta finalisterna på en rundresa till ekokogårdar runt om i Västerbotten. Kvällen avslutas med en gemensam middag tillagad på gårdarnas råvaror, säger Ulrika och tillägger:

– Det är viktigt att visa var råvarorna kommer ifrån så att man får respekten. Finalisterna kommer att få plocka råvarorna till tävlingen. Och precis så mycket som man behöver. Här ska inte slängas något, säger Ulrika.

Nu kan man anmäla sig

Året Ekokock riktar sig till högt gastronomiskt presterande kockar i Sverige, som genom sin matlagning arbetar för en mer hållbar och bättre värld. Men även till dem som vill bli etablerade.

När vill ni ha ansökan senast?

– Man kan anmäla sig redan nu fram till den sista juli. Det man gör är att skicka in ett förslag på en rätt till info@ekokockar.se. Det behöver inte vara en varmrätt, utan en valfri rätt. Det vi vill se är val och tänk kring råvarorna och hur de används, säger Ulrika Brydling.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...