Annons

Danstillståndet kan vara avskaffat efter pandemin

zoom Vistas chefsjurist Stefan Lundin välkomnar riksdagens uppmaning till regeringen att lägga fram ett lagförslag om att danstillståndet ska avskaffas. Foto: Visita, Colourbox
Vistas chefsjurist Stefan Lundin välkomnar riksdagens uppmaning till regeringen att lägga fram ett lagförslag om att danstillståndet ska avskaffas. Foto: Visita, Colourbox
NYHETER. Nu uppmanar riksdagen än en gång regeringen att lägga fram ett lagförslag om att danstillståndet ska avskaffas. De har tröttnat på att inget händer i frågan.
Annons

Danstillståndet är ett steg närmare att bli avskaffat. Riksdagen har uppmanat regeringen att lägga fram ett lagförslag som de kan rösta om, och det förslaget ska innebära att tillståndet avskaffas när pandemin är över.

– För att danstillståndet ska kunna avskaffas måste det finnas ett lagförslag att rösta om, så nu ska det ske som vi tycker borde ha hänt för länge sen, säger Visitas chefsjurist Stefan Lundin.

Riksdagen tog upp frågan på samma sätt redan 2016, men då hörsammade inte regeringen uppmaningen. Kan det bli på samma sätt igen?

– Ja, men det hoppas jag verkligen inte. Regeringen är inte tvungen att agera men det här är en väldigt stark signal och då förutsätter vi att det kommer ett lagförslag så snart som möjligt.

Vad är skälet till att det här händer just nu?

– Det är ju tydligt att det finns en majoritet i riksdagen för ett avskaffande och riksdagen verkar trött på att inget händer i frågan. Självklart råder en kris nu, med många akuta frågor, men det kommer en tid efter corona och då måste förutsättningarna för företagen vara så bra som de bara kan. Så parallellt med akuta frågor är det väldigt viktigt att den här typen av lättnader för företagen sker. Det är jag övertygad om att politikerna är medvetna om.

Vad skulle ett avskaffande få för praktisk effekt för den enskilda företagaren?

– Det skulle minska den administrativa bördan för företagen och även minska kostnaderna. Det innebär både en administrativ börda och avgifter när man söker. Dessutom gäller det här ofta företag som har andra tillstånd, som serveringstillstånd, så de är redan kontrollerade. Det är en onödig reglering som skulle försvinna.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...