Annons

Danstillståndet lever än – trots riksdagens uppmaning

zoom Danstillståndet har överlevt alldeles för länge, anser både Visita och krögare.
Danstillståndet har överlevt alldeles för länge, anser både Visita och krögare.
NYHETER. För nio månader sedan uppmanade riksdagen regeringen att se över möjligheten att avskaffa det omdiskuterade danstillståndet. Men sedan dess har ingenting hänt för att ändra bestämmelsen– och ärendet samlar damm på regeringskansliet. ”Det är verkligen dags att det rivs upp”, säger Klas Tyborn på nattklubben X&Y i Borås.
Annons

I april togs första steget att avskaffa danstillståndet. En enig riksdag uppmanade regeringen i ett så kallat tillkännagivande att se över möjligheten att avskaffa danstillståndet.

Tillståndet har varit ett av många som krögare varit tvungna att ansöka om för att spela musik som uppmanar till dans. I flera fall när spontandans har uppstått utan danstillstånd har ägaren staffats med böter och riskerat indraget serveringstillstånd.

Ingen tidsplan finns

Nästa steg blir att regeringen utreder möjligheten att slopa danstillståndet och sedan återkomma till riksdagen med ett förslag. Men hittills har inget hänt i ärendet, trots att det gått snart nio månader.

– Det finns inget att berätta för det har inte hänt något. Ärendet är under beredning, säger Irja Hed, ämnesråd på Justitiedepartementet.

Någon tidsplan för när ett förslag kan tänkas vara klart finns inte heller. Hos Visita anser man att situationen är frustrerande.

– Detta är ju långt ifrån tillfredsställande. För oss är det viktigt att det händer något och att det händer snabbt, eftersom vår uppfattning är att danstillståndet borde ha avskaffats för länge sen, säger Visitas chefsjurist Stefan Lundin.

”Regeln är mossig”

Hos Bareho-gruppen i Borås, som bland annat driver nattklubben X&Y, är man också otålig.

– Regeln är gammal, mossig och inte anpassad efter hur det ser ut idag längre. Det ska absolut finnas regler för den som anordnar nöje i form av dans för större grupper, men att förbjuda någon som spontandansar i en bar känns inte vettigt. Vi ska dansa mer i Sverige, inte mindre, säger delägare Klas Tyborn.

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter