Annons

De är årets bästa kaféer!

zoom Anna och Robert Schweitz och deras Annas Hembageri har utsetts till Årets Bästa Café.
Anna och Robert Schweitz och deras Annas Hembageri har utsetts till Årets Bästa Café.
NYHETER. För tredje året har White Guide utsett Sveriges bästa kaféer. Av de 336 kaféer som har kvalificerat sig till guiden prisas åtta stycken. Landets bästa har de hittat i Mariefred.
Annons

Under året har White Guides testare besökt över 400 kaféer anonymt och valt att lista 336 i White Guide Café. Under måndagen delades åtta av dem priser i lika många kategorier.

– Fler kaféer sadlar om som en följd av ett ändrat regelverk för alkoholtillstånd och närmar sig det bar-/restaurangsegment som vi ser på sydligare breddgrader, säger guidens redaktör Lena Ilkjaer och konsterar att de vid flera tillfällen fått ställa sig frågan om vad som utgör ett kafé.

Så vad har ni kommit fram till?

– Helt klart blir gränserna suddigare och ibland blir det ett emotionellt val. Känns det som ett kafé? Men en regel för att vara med i guiden är att det ska gå att fika under hela öppettiden.

Hon ser att det blir fler av egensinniga kvalitetsställen med tydlig nisch.

– Fler vågar satsa smalare, som alla Raw Food-ställen. Ett tydligt exempel är Sophies Canele vid Sankt Eriksplan i Stockholm, där ett enskilt bakverk är dragplåstret.

Nytänkade på olika håll

Idag händer också mycket spännande ute i landet. Enligt Lena Ilkjaer finns enskilda kaféer på olika håll som är mycket nytänkande.

– Ja, som Ekocaféet i Östersund och Open New Doors utanför Jönköping. Trenderna är inte bara Stockholmsdrivna.

Till Årets Bästa Café valdes Annas Hembageri i Mariefred. I motiveringen heter det bland annat att ”hantverkskunnande och känsla för service skänker glädje till de ständigt återkommande besökarna”.

– Det känns chockartat! utbrister Anna Schweitz som startade kaféet för två år sedan och förra året utsågs till Årets fikaställe av White Guide.  

Förverkligad dröm 

Hon och hennes man Robert lämnade sina jobb som kostekonom respektive skattejurist för att förverkliga drömmen om ett kafé. Nu har de två och båda finns med i White Guide caféguide. Paret vill att man ska känna sig hemma i deras kaféer.

– En av våra medarbetare sa att det känns som att vi känner alla som kliver in. Det gör vi så klart inte ­– men det ska kännas så!

Ett annat skäl till att de blivit så uppskattade tror Anna Schweitz är att de velat vara genuina och öppna.

– Det är så många timmar och tårar som ligger bakom att det krävs en annan drivkraft än att få andras uppskattning. Jag går igång på att se vad vi kan göra av råvaror utan tillsatser, att sätta vårt hantverkskunnande på prov.