Annons

De är årets Stellavinnare

zoom I fjol var endast kvinnor välkomna på Stellagalan, men<br />
 i år fanns det även män i publiken. Foto: Besöksliv
I fjol var endast kvinnor välkomna på Stellagalan, men
i år fanns det även män i publiken.
Foto: Besöksliv
NYHETER. Under ledning av konferencier Sissela Kyle och i ett fullsatt Fotografiska korades under måndagskvällen de bästa kvinnorna inom svensk gastronomi och matnäring. Här är vinnarna i årets Stellagala:
Annons

Årets upplaga av restauranggalan för kvinnor, Stellagalan, hölls under stort pådrag på Fotografiska i Stockholm. Utmärkelser delades ut i nio kategorier under ett fullspäckat evenemang, lett av konferencier Sissela Kyle som förutom skådespelare, också är ledamot i den Gastronomiska Akademien.

– Nu känns redan det som länge sedan, men det var faktiskt bara i början av 2017 som vi kvinnor från mat- och mediabranschen gick samman och grundade Stellagalan. Med hjälp av modiga och framsynta sponsorer har vi i år kunnat fortsätta att bygga ett evenemang som lyfter fram kvinnor i den gastronomiska branschen, säger Anette Rosvall, ordförande för Stellagalan som idag drivs av en grupp om tio kvinnor.

I fjol var endast kvinnor välkomna, men i år fanns det även män i publiken.

– När vi jobbar tillsammans kan vi skapa en bättre och smartare bransch. Det visade bland annat de konstruktiva diskussionerna på vårt forum som inledde galan, säger Anette Rosvall.

Här är vinnarna i årets Stellagala.

Stella Bagare Ia Ahlsgård, Växjö
”Med ett hängivet driv och en passion för hantverket är hon en stor förebild för så väl unga som seniorer i branschen. Hon är en bagerska med ett stort mått av ödmjukhet och generositet när hon delar med sig av sina kunskaper.”

Stella Bartender Hedda Bruce, Stockholm 
”Hon är en bartender med intelligens, fantasi och skinn på näsan – en förebild för fler än de i branschen. Hemtamt rör hon sig mellan det klassiska och det nyskapande – alltid med en personlig touche. Det finns ingen drink som inte blir bättre när den här bartendern serverar den.”

Stella Kock, Frida Nilsson, Malmö
”På sitt alldeles egna sätt lagar denna kock mat med glädje, mod, passion, klokhet och nyfikenhet. Det gör henne till en stor förebild och inspirationskälla. Med gedigen kunskap hämtad från några av Sveriges bästa krogar och med en detaljrikedom och smaksäkerhet utöver det vanliga, bidrar hon i allra högsta grad till att driva svensk gastronomi framåt inom så väl smak som jämställdhet.”

Stella Konditor, Tea Malmegård, Stockholm 
”Med stort mått fantasi och yrkesskicklighet skapar hon enastående bakverk som förundrar. Hennes entusiasm, charm och pedagogiska talang lockar till nyfikenhet och kunskapstörst hos nybörjare som får modet att testa sina gränser.”

Stella Media, Luise Vindahl, Stockholm
”I ett eget, vackert och näringstätt universum presenterar hon vegetariskmat på ett lustfyllt sätt. Kunskap och äkta passion möter vi i böcker, artiklar och sociala medier. Hennes egna uttryck är ett signum som blivit en gengre och bildat skola långt utanför Sveriges gränser.”

Stella Mentor, Sofia B Olsson, Göteborg 
”I en avvägd balans mellan ödmjukhet och stora visioner stöttar hon kvinnliga kockar och får dem att utvecklas mer än de trodde var möjligt. Hon är en hållbarhetsambassadör både för naturen och arbetsmiljön och ger oss hopp om att kvinnlig kompetens inte kommer gå förlorad.”

Stella Servis, Cecilia Richter, Vellinge
”Med ett fantastiskt öga för detaljer och logistik tar hon ansvar för gästens serviceupplevelse. Hon är lyhörd, hängiven och flexibel utifrån gästens behov utan att tulla på sina eller restaurangens förutsättningar att leverera. Vi ser en mästerlig skicklighet som endast de erfarna behärskar.”

Stella Sommelier, Emma Zieman, Göteborg 
”Hon levererar hissnande kunskaper i världsklass med känsla och finess. Hon får utmärkelsen för en enastående prestation inte bara under 2018 utan flera år i följd, både på restauranggolvet och på tävlingsarenan. Engagemang, kunskapstörst, nyfikenhet och ett ständigt driv framåt utmärker denna strålande sommelier.”

Stella Hederspris, Malin Söderström, Stockholm 
”De gastronomiska gärningarna är omfattande och betydande. Hon har visat vägen och blivit en stor förebild för både kvinnor och män i branschen. Det är hennes mod, yrkesskicklighet, förmåga till ständig förnyelse och engagemang för kvinnliga kollegor gör henne till en värdig vinnare av Stellagalans hederspris.”