Annons

De är landets mest populära fjällorter

zoom Skidåkning i alla ära. Men Åre jobbar också aktivt för att locka folk året om.
Skidåkning i alla ära. Men Åre jobbar också aktivt för att locka folk året om.
NYHETER. Svenskarna flockas till fjälls – och allra helst till Åre. Det visar en ny undersökning som topplistar landets bästa fjälldestinationer.
Annons

När svenskarna får välja fjälldestination hamnar Åre i topp. Det visar en ny Sifo-undersökning. Åre toppar, tätt följt av Sälen och därefter Riksgränsen.

– Jag tror att det kan sammanfattas i att vi är Skandinaviens skönaste skidort. Skidåkningen är den stora dragningskraften, men det är långt ifrån bara det som är grejen med Åre, säger Therese Sjölundh, vd på Åre Destination.

 

Direktflyg från London

Under de senaste åren har Åre genomfört ett utvecklingsarbete för att förvandlas till en året-runt-destination. Vandrings- och cykelleder har byggts ut, evenemang har marknadsförts mot en internationell publik och Åre har blivit den naturliga platsen för dem som gillar en aktiv livsstil. Cykling, traillöpning och gastronomi har blivit självklara delar av byn. Som en del arbetet med infrastrukturen lanserades en direktlinje mellan London och flygplatsen i Östersund.

Dessutom godkändes nyligen en ombyggnad av banan mellan Storlien och Trondheim. Ombyggnaden innebär att resenärer inte längre behöver byta tåg för att ta sig från Norge till Åre. Något som väntas locka ännu fler till Åre.

– Fler turister har fått upp ögonen för oss som en sommar- och höstdestination och under senare år har vi sett en stor omställning. Flera inom besöksnäringen i Åre har en lika stor omsättning i juli som i februari. Intresset för Åre märks tydligt på det höga trycket på bostäderna, säger Therese Sjölundh.

 

Fokus på kundnöjdhet

En annan viktig del i arbetet har varit fokus på kundnöjdhet. Det läggs mycket jobb på att vidareutbilda säsongsarbetare och annan personal i bra kundbemötande och värdskap.

–Det räcker inte med att de som besöker Åre är nöjda. De måste vara mycket nöjda för att rekommendera oss till andra och det är vårt mål, säger Therese Sjölundh.