Annons

De är restaurangbranschens mest hållbara

zoom Från vänster, Maria Stridh, MässrestaurangerSofia B Olsson,  Vrå, Petter Thyling, Tapas Bar Deli och Anders Samuelsson, Gotthards Krog. Foto: Hållbara Restauranger
Från vänster, Maria Stridh, MässrestaurangerSofia B Olsson, Vrå, Petter Thyling, Tapas Bar Deli och Anders Samuelsson, Gotthards Krog. Foto: Hållbara Restauranger
LISTA. När Årets Hållbara restauranger korades under tisdagskvällens gala var det Gotthards Krog som kammade hem titeln Årets Hållbara Krog. Totalt belönades vinnare i fem kategorier för det hållbarhetsarbete de gör i sina restauranger.
Annons

När Hållbara Restauranger firade sitt femårsjubileum på Södra Teatern i Stockholm under tisdagskvällen, delades även priserna ut till de personer och restauranger som nätverket anser har gjort störst insatser i sitt hållbarhetsarbete under det gångna året.

Samtliga vinnare med motivering

Årets Hållbara Kommunikatör 2018: Södra Teatern Mosebacke i Stockholm

”Med små medel och stor vilja har restaurangen på kort tid lyckats bli en mer hållbar verksamhet – och dessutom fått med sig sina gäster på vägen. I nära samarbete med sin hållbarhetscoach har restaurangen Mosebacke Etablissement tagit hållbara beslut. De har exempelvis lyckats få med gästerna på en helt vegetarisk middagsmeny och slutat med sugrör, snittblommor och värmeljus.”

Årets Hållbara Innovatör 2018: Sofia B Olsson, Restaurang Vrå i Göteborg

”På Vrå möter japansk teknik och tradition den moderna nordiska gastronomin med en helt egen touch. Köksmästare Sofia B. Olsson har valt att arbeta med fisk och skaldjur i säsong och enbart från Sverige och Nordatlanten. Idag deltar Sofia i flera forskningsprojekt för att hitta mer hållbara fångst- och odlingsmetoder.”

Årets Hållbara Eldsjäl 2018: Maria Stridh, vd Mässrestauranger i Stockholm & Malmö

”Alla restaurangerna Mässrestaurangers kedjan arbetar aktivt med hållbarhetsfrågorna och är antingen Svanen-märkta eller KRAV-certifierade. Marias devis är att alla enheterna är helt transparenta mot sina kunder, och att hållbarhet är en resa där man är öppen med hur långt man har kommit på vägen.”

Årets Hållbara Meny 2018: Johanna Nystedt – Junibackens restaurang i Stockholm

”Junibacken har under våren börjat erbjuda vegomat till barnen, ett initiativ vi applåderar. De är sedan tidigare KRAV-certifierade och arbetar innovativt med att minimera sitt matsvinn genom regelbundna svinnfikor. Junibackens meny erbjuder nu de små gästerna val av mat som inte äventyrar kommande generations möjligheter – samtidigt som det smakar toppen.”

Årets Hållbara Restaurang 2018: Gotthards Krog i Umeå

”Gotthards har under året gjort stora satsningar där hållbarhetstanken följer med i allt från val av transporter med cykelbud, ökad nivå i KRAV-certifieringen och val av odlare som levererar direkt till verksamheten. Med den nya lunchsatsningen ”Svinngott” räddar restaurangen dagligen frukt och grönt som annars skulle ha kasserats av grossisten. I samma satsning har Gotthards gått över till en helt vegetarisk lunchmeny med möjlighet att köpa till kött. Restaurangen driver även en egen odling som ger grönsaker till middagsserveringen och som även ger arbetstillfällen i Umeå.”

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...