Annons

De är skidvärldens vinnare!

zoom Nancy Bjerregaard och Nina Wertholz från Snö och Systerskap.
Nancy Bjerregaard och Nina Wertholz från Snö och Systerskap.
NYHETER. De vill få fler unga tjejer att åka skidor. Nu har föreningen Snö och Systerskap fått pris av svenska skidanläggningars organisation SLAO. Samtidigt har pris delats ut till bland annat årets skidanläggning.
Annons

Fyra priser har delats ut av svenska skidanläggningars organisation SLAO. Kåbdalis är Årets Skidambassadör/skidanläggning, Charlotta Bürger-Bäckström är Årets Skidinspiratör, Gerremopriset 2016 går till Per Eriksson, Kläppen och föreningen Snö och Systerskap har utsetts till Årets Snöflinga. Föreningen startades för två år sedan av Nancy Bjerregaard och Nina Wertholz.

Grattis, Nancy Bjerregaard. Vad är det ni gör?

– Vi har en förening där vi jobbar för att inspirera tjejer att utöva friluftsliv. Vi har nu precis avslutat vår andra säsong. Varje säsong startar vi en skidgrupp där vi samlar tjejer i åldern 16-25 från Huddinge och Botkyrka en kväll i veckan och åker skidor tillsammans. De flesta har inte åkt skidor tidigare så vi har med skidlärare och tjejerna får lära sig. Och så avslutar vi varje kväll med en tjejegruppsträff för att stärka och peppa varandr, för att stärka gruppkänslan och skapa en trygghet där det är okej att göra bort sig. Det kan vara att prata om ledarskap, normer och värderingar. 

Hur fick ni idén?

– Vi har själva varit ute i många friluftssammanhang och ofta blivit ensam tjej i något killgäng. Så det här är ett sätt att dels göra något kul med tjejer och dels försöka få ut fler tjejer på berget.

När känner ni att ni gör nytta?

– Som när en tjej köpte sina första skidor, förvisso begagnade – den skidglädjen! Eller att gå från att aldrig ha åkt till att våga göra ett hopp på bara en säsong. Och när vi får höra att tjejerna går vidare med sitt engagemang och åker på någon skidresa utan oss eller tar sitt intresse vidare inom någon annan organisation eller på egen hand.

Vad betyder utmärkelsen från SLAO för er?

– Förutom att det är sporrande för oss och de som är med så blir det en kvalitetsstämpel och en uppmuntran att fortsätta. Det visar också att skidvärlden är intresserad av att bjuda in fler grupper och är intresserade av att bredda sig.

Vad har ni för planer framåt?

– Förra årets deltagare är med och driver föreningen. Det är en del i vår strategi, att involvera tjejerna för att göra arbetet hållbart och alla delaktiga. Vi kommer att fortsätta i Flottsbro, med ett nytt gäng, så planeringen är redan i full gång!