Annons

De driver krog med växtvärk – och svampodling

zoom Den närmaste framtiden planerar Johan Stålnacke och Johan åt att stabilisera verksamheten, andas en smula och fortsätta med kompetensutvecklingen.
Den närmaste framtiden planerar Johan Stålnacke och Johan åt att stabilisera verksamheten, andas en smula och fortsätta med kompetensutvecklingen.
NYHETER. Från fyra till 28 anställda på två år. Restaurang Spis Mat & Dryck i Kiruna gasar för fullt. Och inte bara det, priser och nomineringar regnar över krogen.
Annons

Det var en gång två män som hette Johan. Den ena hette Stålnacke, den andra hette Lans. De båda hade jobbat länge i krogbranschen och när de fick möjlighet att ta över restaurangen på Kiruna flygplats tog de chansen och öppnade under namnet Spis Mat & Dryck.  

– Då, 2013, var vi tre delägare och en anställd. Vi jobbade med catering, men öppnade också ett bageri, säger Johan Stålnacke.

Verksamheten gick bra, även om en av delägarna hoppade av. Johan och Johan bestämde sig för att utöka och de hittade en lokal inne i Kiruna.

– I september kunde vi öppna restaurangen. I november blev Hotell City och Kiruna vandrarhem i samma fastighet till salu, och vi bestämde oss för att slå till.

För att utöka servicen anställde de Johans sambo, som såg till att restaurangen kunde servera frukostar.

– Plötsligt var det massor att göra, säger Johan Stålnacke och skrattar. Vi hade kaféet och bageriet på flygplatsen, vi hade ett vandrarhem, ett hotell och en restaurang. Vi anställde ytterligare en heltidsanställd bagare och körde på.

Priser regnade över krogen

Spis Mat & Dryck uppskattades av kirunabor och turistresenärer. Men inte bara det. Också andra i branschen började snegla på Spisa Mat & Dryck och krogen hamnade i White Guide, nominerades till Årets hjärtekrog och till Årets företag i Norrbotten och utsågs till Årets företagare i Kiruna.

Dessutom gick Johan och Johan och blev med en shitakesvamp-odling i gruvan. Krögarparet insåg att de behövde mer personal.

– Vi kan knappt fatta det själva. Det är först under de senaste månaderna som vi kunnat ta ett helhetsgrepp och få ett helikopterperspektiv.

Idag har Spis Mat & Dryck 28 heltidsanställda och 35 på lönelistan. Men att rekrytera kunnig personal är inte det lättaste.

– Jag tror att det faktum att vi uppmärksammats så i olika sammanhang har varit en fördel, det har gjort det lite enklare att hitta bra personal, förklarar Johan Stålnacke.

Viktigt att behålla personalen

För Johan och Johan är det viktigt att behålla personalen. Därför jobbar de ständigt på att vara attraktiva arbetsgivare som erbjuder kompetensutveckling.

– I höst bekostar vi en av tjejernas sommelierutbildning och om några dagar åker en annan i personalen till Italien för att plocka oliver och lära sig mer om olivolja.

Kockbristen har de löst på sitt eget sätt. Istället för att leta bland de erfarna kockar som fanns ute på arbetsmarknaden bestämde de sig för att börja i andra änden. De letade efter relativt nya kockar, men med en stor hunger på yrket.

– De är fantastiskt duktiga, och vi kan så här i efterhand konstatera att en nyfikenhet och ett driv kan slå tio års yrkeserfarenhet.

Den närmaste framtiden planerar krögarna åt att stabilisera verksamheten, andas en smula och fortsätta med kompetensutvecklingen.

– Anledningen till att vi vågade ta steget var tajmning, tur och envishet – och att vi kunde satsa företagets pengar, ett kapital som vi byggt upp. Nu vill vi försöka sova gott ett tag, något vi inte kunnat göra med tanke på de stora investeringar vi gjort. 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...