Annons

De förvandlade ett kråkslott till gästgiveri

zoom Tillsammans med sin man Johan driver Jeanette Bohman gästgivargården i Skivarp.
Tillsammans med sin man Johan driver Jeanette Bohman gästgivargården i Skivarp.
SOMMARINTERVJU. För Jeanette Bohman finns det ingenting som heter semester. På hennes gästgiveri är beläggningsgraden över 95 procent under sommaren. 
Annons

År 2002 tog Jeanette Bohman över gården som skulle till att bli hennes hem och arbetsplats. Ett slitet kråkslott som i dag lockar många besökare. De som törstar efter att uppleva härligt gårdsliv, äta närproducerat och vandra runt i naturen. I år har Jeanette Bohmans son börjat arbeta på gästgivargården och förhoppningsvis innebär det en lite lugnare sommar.

Även om det är just under denna period som det jobbas som allra mest.

Hur ser sommaren ut?

– Säsongen sätter igång efter midsommar och då brukar vi få fullt på hotellet och i restaurangen. Vi har en beläggningsgrad på 95 procent under juli och augusti så det kommer bli mycket jobb.

Berätta lite om gästgiveriet.

– Det här är en gammal gård som har 300 år på nacken. Under fjorton år har vi renoverat varsamt och alla rum är personligt inredda men det är absolut inget lyxhotell. Vi vill skapa lite av en hemma-hos-känsla och det som lockar gästerna hit tror jag är vår mat, familjekänsla och gårdens historia. Vi producerar allt själva och under juli och augusti är vi så gott som självförsörjande på grönsaker och bär som vi odlar själva. Här finns heller inget spa men man kan låna cyklar och åka ner till vattnet.

Några nyheter för i år?

– Vi har förändrat lite i köket. Förut har det alltid varit jag som stått där men nu går sonen in och tanken är att han ganska så snart ska bli självgående. Det är kul för han kommer med massa nya idéer som vi nu ska förverkliga så ni kommer antagligen se en hel del förändringar i menyn.  

Vad ska du göra i sommar? 

– Jag kommer att finnas i köket när det behövs och förhoppningsvis kommer jag att ha tid att göra allt administrativt jobb på dagarna istället för på nätterna.

Jobbar du eller mindre på sommaren?

– På sommaren jobbar vi i princip varje dag. Från tidig morgon till sen kväll och så håller vi på från midsommar till mitten av augusti. Man kan säga att vi går från heltid på vinterhalvåret till dubbel heltid på sommaren. 

Vad får dig att stanna i en roll som inte ger utrymme för semester?

– Visst kan jag känna att det vore skönt med några lediga dagar under den svenska, faktiskt i mitt tycke underbara, sommaren. Men vi tar ett par veckor under senhösten och åker till värmen, innan nästa högsäsong drar igång med gåsamiddagar från oktober och jultider till och med annandagen. Sedan kan jag med gott samvete lata mig i januari och åka på skidsemester med maken! Fast vem vet? Sonen kanske blir ett stjärnskott så jag blir överflödig!

Vad fördelar finns med att driva en gästgivargård?

– Fördelen är att vi har historien som vi kan bygga vårt koncept på. Den stora ytan är också en stor fördel för det innebär mer möjligheter att göra stora grejer. Här kan man ha ett gigantiskt bröllop eller ett litet kalas.

Spökar det?

– Vissa säger att det gör det.

Vilka är de största utmaningarna?

– Det är ett stort gammalt hus som slukar pengar i både renoveringar och energi men vi kämpar på med att täta alla hål. Sedan kan det kännas jobbigt att myndigheterna ställer så höga krav utan att ha med i beräkningen att det här är ett gammalt hus, och att man kanske inte kan ställa samma krav som man kan på ett nybyggt hus. Vi gör så gott vi kan.

Hur skulle myndigheternas krav och regler ändras, anser du?

– Om man vill att företagen i kommunen ska skapa tillväxt och jobb så måste man lyssna och föra dialog framför pekpinnar och orimliga beslut. Myndigheterna måste se till de förutsättningar som företagen har och då menar jag att man måste skapa reglerna som utgår från de små företagen och sedan applicera de vidare till de stora. Idag gör man tvärtom och mycket tänk är kvar från 70-talets industri.

– Sedan vore det väl bra om myndigheter pratar med varandra så vi slipper få godkänt av en och sen kommer nästa och beslutar annat, det gäller även olika inspektörer som beslutar efter eget tycke ibland. Det finns dagar då vi varit nära att ge upp på grund av myndighetsbeslut. En fråga jag skulle kunna skriva en hel bok om.

Vad tycker du att man ska göra på din ort sommartid?

– Många kommer hit för naturen och landskapet. De underbara vidderna, havet och de vackra stränderna. Jag tycker att man ska cykla ut med kusten, kanske vandra i de fina strövområdena eller besöka alla trevliga restauranger och gårdsbutiker som finns här.

Hur ser en perfekt sommardag ut för dig?

– Ha ha, jag vet inte hur man spenderar en ledig svensk sommardag längre. 

Vilket är ditt bästa sommarminne?

– Vi bodde på Ingarö när våra barn var små och vi hade en segelbåt. En varm, underbar sommardag åkte vi ut med båten till Utö och det var så varmt och stiltje på vattnet. Vi fyllde sittbrunnen med vatten så ungarna kunde sitta där och plaska och äta mängder av vattenmelon, men definitivt inget seglarväder. Det var en sådan där underbar sommardag som jag kan längta tillbaka till.

Stjärnkockens expertråd för ett optimalt workflow i restaurangköket

Stjärnkockens expertråd för ett optimalt workflow i restaurangköket

Daniel Müllern – stjärnkocken känd från Kockarnas Kamp, tävlingen Årets Kock och TV4 Nyhetsmorgon – driver till vardags restaurangen Tumült i Ystad. För att kunna fokusera 110 procent på gästerna är det avgörande med ett...