Annons

De här är landets bästa skidorter

zoom Åres krävande backar placerar orten i topp.
Åres krävande backar placerar orten i topp.
NYHETER. Åre kammar hem toppositionen bland skidorterna. Det står klart efter att 5000 alpinentusiaster röstat fram sina favoriter. 
Annons

Det var på skidsajten Freeride som röstningen om Sveriges bästa skidort pågått. Över 5000 läsare har röstat och nu har resultatet publicerats: Åre vann med knapp marginal före Kittelfjäll.

– Att det kommer från Freerides läsare känns extra roligt, vi vet att de är genuint intresserade skidåkare. Att de håller Åre högt är inte helt förvånande, det är få andra skidorter som har det utbud vi har mot den målgruppen, säger Niclas Sjögren Berg, destinationschef för Skistar Åre.

”Byn har puls”

Han beskriver Åreskutan som ett berg med utmanande skidåkning där skickliga åkare som Henrik Windstedt och David Kantermo tränat – och det lockar de läsare som röstat.

– Man måste ta tävlingen för vad den är, i den här gruppen tenderar vi att hamna högt men inte hos andra. Som exempel är vi inte Sveriges bästa skidort för barnfamiljer, det är Lindvallen. Jag skulle säga att vårt främsta försäljningsargument är kombinationen av bra skidåkning och en puls i byn.

Tillgängligheten har också påverkat röstningsresultatet, menar Niclas Sjögren Berg. I området finns två flygplatser: Åre Östersund Airport och Trondheim Lufthavn Værnes i Norge. Och tåget stannar i Åre by.

Men Åre har utmaningar också. Det kustnära läget kräver anpassningar av utbudet.

– Vi har det tufft med vädret. Eftersom vi inte alltid kan ha hög-zonen på kalfjället öppen så har vi byggt nya liftsystem längre ned på berget. Men vi kan göra mer, vi har många utmaningar kvar.

Hur förnyar ni er som skidort?

– Vi håller koll på vad marknaden förväntar sig och försöker ligga steget före. Inför den kommande säsongen har vi förbättrat snösystemen och nu kan vi öppna nedfarterna tidigare. Vi har också satsat på en yngre målgrupp, med Valles skidskola. Just nu händer det mycket på boendesidan, Holiday Club satsar 25 miljoner kronor på sin anläggning och till nästkommande säsong kommer vi bygga ett ski in, ski out-boende vid Åresadeln.

Lena Mari Jansson, turistinformatör på Åre Turistbyrå, åker inte skidor själv men ser tydligt vad som lockar.

– Det som drar besökare är att vi har bra skidåkning i kombination med ett levande samhälle, vi har skidåkningen mitt i byn och det gör oss unika, säger hon.