Annons

De här är Nordens bästa restauranger

zoom Glada vinnare. Geraniums grundare Søren Ledet (mitten) med fru Maria t.v, och Virginia Newton, pressansvarig.
Glada vinnare. Geraniums grundare Søren Ledet (mitten) med fru Maria t.v, och Virginia Newton, pressansvarig.
NYHETER. I White Guides senaste nordiska guide listas 341 av de bästa restaurangerna i Norden. Under pompa och ståt annonserades listan i Köpenhamn under måndagskvällen. Besöksliv var på plats.
Annons

Nordens bästa restaurang ligger i Köpenhamn. Det stod klart under måndagskvällen då White Guide Nordic lanserades i samma stad. Restaurangen har historiskt sett skördat priser – man har tre stjärnor i Guide Michelin och landar på plats nummer 19 i World’s 50 Best Restaurants. En av ägarna, kocken Rasmus Kofoed, har också lyckats med konststycket att vinna guld, silver och brons i världens mest prestigefyllda matlagningstävling Bocuse d’Or.

 

Ett rungande jubel utbröt i publiken då vinnarrestaurangens namn lästes upp. Men att det här bara skulle vara en utmärkelse i raden av många stämmer inte. Det menar Geraniums andra grundare, Søren Ledet.

–Vi vinner inte alltid. Det är faktiskt första gången som vi tar hem det här priset, säger han.

 

På listans plats nummer två återfinns svenska 1-stjärniga Esperanto med senaste Nobel-kocken Sayan Isaksson vid rodret. Magnus Nilssons internationellt kända Fäviken i jämtländska Järpen, med två stjärnor i Guide Michelin landar på plats nummer tre. Totalt är det hela tio svenska restauranger på topp30-plats.  Niklas Ekstedts restaurang Ekstedt är helt ny in på samma del av listan.

 

Av listans 341 restauranger är 104 av dem i Sverige. Guidens upptagningsområde är: Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Färöarna och Grönland.