Annons

De kan bli Årets unga branschstjärna

NYHETER. Nu står det klart vilka unga talanger som kan komma att prisas för sina stjärnkarriärer inom hotell- och restaurangbranschen. Bland de tävlande till Årets Unga Branschstjärna finns bland annat en restaurangchef, en sommelier och en head of boule. Vinnarna kammar hem 50 000 kronor vardera.
Annons

Den 26 mars utses vinnarna i Årets Unga Branschstjärna. Priset delas ut på Grand Hôtel under Visita Stockholms årliga branschmingel och det går till två personer som har utmärkt sig inom hotell- och restaurangbranschen.

Nytt för i år är att de två vinnarna tilldelas en prissumma på 50 000 kronor vardera att använda i kompetensutvecklingssyfte.

Möt finalisterna i Årets Unga Branschstjärna 2018:

 

Alex von Reschreiter, 27 år, restaurangchef på Cliff Barnes.

Hur kom du in i branschen?

– Det var via en kompis pappa som är krögare på Cliff Barnes.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

 

– Att bemöta gäster och att kunna jobba på så sköna arbetstider.

 

Hur har ditt jobb fått dig att växa?

 

– På flera sätt, man träffar oerhört mycket folk och man måste planera en hel del, så jag har bland annat blivit duktig på att möta människor.

 

Hur ser du på din kompetensutveckling inför framtiden?

 

– Målet är att vara krögare inom ett par år, det är min största dröm. Och då krävs mod, det handlar om att vara street smart.

 

Vill du lyfta fram något du gjort för att utveckla företaget du arbetar på?

 

– Nej, jag vill inte själv ta cred för något.

 

Vad gör du om tio år?

 

– Då är jag ägare till minst två restauranger eller barer, med min egen stil. Men vilken stil det kommer vara vet jag inte.

 

Vad skulle du använda prissumman till om du vann?

 

– Det blir något som utvecklar mig inom att driva krog, typ inom finans och siffror.

 

 

 

Pi Lee, 28 år, souschef på Ulriksdals wärdshus.

 

Hur kom du in i branschen?

 

– Jag började jobba lite i kök redan som fjortonåring, det var på restaurangen Lotus Garden som ägdes av vänner till familjen.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

 

– Det bästa är att få laga mat, det var därför jag började i branschen och det är fortfarande av den anledningen jag går upp om morgnarna, jag älskar helt enkelt att laga mat.

 

Hur har ditt jobb fått dig att växa?

 

– Jag har vuxit som ledare något enormt. Det beror på att jag fått mycket ansvar.

 

Hur ser du på din kompetensutveckling inför framtiden?

 

– Som kock slutar man aldrig att lära sig, så jag är övertygad om att min kompetens kommer att växa på alla möjliga sätt, jag gillar att lära mig nya saker.

 

Vill du lyfta fram något du gjort för att utveckla företaget du arbetar på?

 

– Jag är stolt över helheten som vi tillsammans har skapat. Nu siktar vi på att bli Nordens mest hållbara restaurang och det känns kul att vara med om.

 

Vad gör du om tio år?

 

– Då tror jag att jag vunnit Bocuse d’Or och att jag jobbar kvar inom Svenska Brasserier. Kanske kommer jag att driva ett antal restauranger, man ska aldrig känna sig nöjd.

 

Vad skulle du använda prissumman till om du vann?

 

– Jag har funderat länge på det, och antagligen vill jag gå en sommelierutbildning och lära mig mer om den världen.

 

Daniella Lundh Egenäs, 29 år, sommelier på Agrikultur.

 

Hur kom du in i branschen?

 

– Det var lite av en slump, jag ville bli bartender när jag gick i gymnasiet. Men sedan halkade jag in som servitris på Wok House innan jag drog till Verbier. Där jobbade jag på Pub Mont Fort i tre säsonger. Och när jag kom hem fick jag jobb som servitris på en vinbar i Stockholm och då fick jag upp ögonen för vin, så jag pluggade till sommelier och hamnade sedan på Djuret.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

 

– Vår familjära stämning, det är ett litet och proffsigt team med otroligt ambitiösa medarbetare.

 

Hur har ditt jobb fått dig att växa?

 

– Jag har blivit duktig på att leda, på att guida gäster och skapa en bra upplevelse under kvällen. Min sociala kompetens har också vuxit.

 

Hur ser du på din kompetensutveckling inför framtiden?

 

– Jag vill bli bättre inom vin, jag vill lära mig allt om tillverkningen och förstå vin från grunden.

 

Vill du lyfta fram något du gjort för att utveckla företaget du arbetar på?

 

– Jag har varit med från början och öppnat krogen, så jag har tillsammans med mina kollegor satt standarden för hur allt ska fungera. Det jag värnar mest om på jobbet är en hållbar arbetskultur, man ska kunna ha ett drägligt privatliv trots att man har ett restaurangjobb.

 

Vad gör du om tio år?

 

– Då jobbar jag med vin, med skrivande och med att utveckla restaurangkoncept. Jag har också en dröm om att utveckla branschen och göra den hållbar.

 

Vad skulle du använda prissumman till om du vann?

 

– Jag vill fortsätta plugga inom Court Of Master Sommeliers och sedan vill jag gå en utbildning inom vinodling.

 

Evelina Lidmalm, 28 år, HR Business Partner på Gröna Lund.

 

Hur kom du in i branschen?

 

– Jag började på Gröna Lund 2009 som säsongsarbetare och jag körde karuseller. Några år senare blev det en lucka på hr-avdelningen, så jag sökte tjänsten och fick den.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

 

– Det är arbetskollegorna och att man får jobba på ett tivoli, såklart.

 

Hur har ditt jobb fått dig att växa?

 

– Jag har lärt mig massor om hr-arbete och om arbetsrätt. Och inte minst har jag fått möta mängder av människor i olika sammanhang, det blir en del svåra samtal och det gör att man växer som person.

 

Hur ser du på din kompetensutveckling inför framtiden?

 

– Jag lär mig nya saker hela tiden i min roll och känner att det fortfarande är spännande, jag får gå kurser varje år. Och med varje ny medarbetare får jag lära mig något nytt, om trender eller avtalsfrågor.

 

Vill du lyfta fram något du gjort för att utveckla företaget du arbetar på?

 

– Jag kan inte komma på något.

 

Vad gör du om tio år?

 

– Jag tror att jag är kvar på Gröna Lund, för jag älskar verkligen min arbetsplats. Framöver  hoppas jag att jag får vara med och utveckla den mer och jag hoppas det dyker upp fler spännande utmaningar.

 

Vad skulle du använda prissumman till om du vann?

 

– Jag skulle hitta en bra och utmanande kurs inom arbetsrätt, där känner jag att det finns nya saker att lära.

 

Jennifer Eriksson, 28 år, restaurangchef på Sigtuna Stads Hotell.

 

Hur kom du in i branschen?

 

– För mig började det med att jag jobbade med hästar och så fick jag in foten på en restaurang. En stallkompis var restaurangchef på Happy Tammsvik och sa ”kom över på en fredag, vi har skitkul då”.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

 

– Alla människor, både personal och gäster. Det är mötet som är roligt och att skapa någonting för gästen.

 

Hur har ditt jobb fått dig att växa?

 

– Från stallet har jag med ett ledarskapstänk som utvecklas varje dag på jobbet. Jag leder både unga människor och mer erfarna.

 

Hur ser du på din kompetensutveckling inför framtiden?

 

– Först vill jag gå en sommelierutbildning eftersom det skulle göra mig mer självständig och trygg i min roll.

 

Vill du lyfta fram något du gjort för att utveckla företaget du arbetar på?

 

– När jag började fanns det inte ens någon personal, så jag och hela ledningsgruppen har tillsammans skapat det vi har i dag.

 

Vad gör du om tio år?

 

– Jag hoppas jag fortfarande har samma goda kontakt med människor. Jag tror jag kommer att jobba mer inom ekonomi och ännu mer inom personalfrågor.

 

Vad skulle du använda prissumman till om du vann?

 

– Jag har redan blivit lovad en sommelierutbildning på jobbet, så det kommer antagligen att bli inom ekonomi, det tycker jag är jätteroligt och superviktigt.

 

 

 

Måns Daniel, 27 år, head of boule på Boulebar.

 

Hur kom du in i branschen?

 

– Jag började praoa på Boulebar i åttan eftersom jag spelade boule och kände folk där, det blev mitt steg in.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

 

– Det bästa är att jag just nu är inne i en period då jag är mycket ute på turné, jag besöker våra anläggningar runt om i landet och utbildar nya medarbetare. Jag deltar också när vi spånar fram nya produkter.

 

Hur har ditt jobb fått dig att växa?

 

– Jag har blivit tvungen att ta hand om oerhört många människor från en tidig ålder, då gäller det att göra sig hörd och att kunna underhålla gäster under en kväll. Det har gjort att jag blivit bra på att ta kontakt med människor.

 

Hur ser du på din kompetensutveckling inför framtiden?

 

– Jag är nyfiken jämt och vill bli mer allround, mest vill jag bli en ännu bättre ledare.

 

Vill du lyfta fram något du gjort för att utveckla företaget du arbetar på?

 

– Jag har lyckats få in nya medarbetare och visat dem vilken bra arbetsplats det här är. Många stannar kvar i flera år och tar sig till ledarpositioner, det är jag stolt över.

 

Vad gör du om tio år?

 

– Någonting stort, kanske öppnar jag en Boulebar i New York.

 

Vad skulle du använda prissumman till om du vann?

 

– Jag har gått ledarskapsutbildningar och det vill jag fortsätta med. Samtidigt har jag börjat jobba mycket med video och media för vår marknadsföring och våra utbildningar, så kanske något sådant.

 

 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...