Annons

De möttes med framtidens turism på agendan

zoom
NYHETER. Regeringen vill skapa en sammanhållen politik för turism. Nu har besöksnäringen gett sin syn på vad som krävs, i ett möte med näringsminister Mikael Damberg.
Annons

Nu agerar regeringen på det faktum att besöksnäringen är en viktig basnäring som skapar många jobb. Regeringen vill ta ett samlat grepp om turismpolitiken och Britt Bohlin (S) har fått i uppdrag att utreda frågan. Senast regeringen genomlyste näringen var 2003 och mycket har hänt sedan dess. Utredaren ska bland annat undersöka vilka satsningar som bör göras på infrastrukturen utifrån ett besöksnäringsperspektiv, liksom syna de utmaningar som finns inom områdena digitalisering och kompetensförsörjning. Även ämnet reseanledningar ingår i uppdraget.

Luckor i direktiven

Men ett par viktiga frågor saknas enligt Visita. Bland annat hur besöksnäringen ska marknadsföras och utmaningen i att skattetrycket är hårt i en näring där många företag har låg lönsamhet. Dessa orosmoln tog Visitas vd Eva Östling upp då näringsminister Mikael Damberg mötte representanter för besöksnäringen.

– Jag tycker att det är bekymmersamt att de här frågorna saknas. Ökade skatter, både arbetsgivaravgifter och alkoholskatter, och borttagandet av representationsavdrag, påverkar negativt och försvårar för vår näring att vara den jobbmotor som vi är, säger Eva Östling som även deltog i mötet i rollen som vice ordförande för Svensk Turism. 

Samtalen fortsätter

Mikael Damberg bemötte kritiken med att utredningen måste genomföras snabbt, den ska vara klar om lite drygt ett år. Direktiven för utredningen är satta, men Visita tänker fortsätta att påtala frågetecknen för utredaren i samtal och i remissförfarandet. Eva Östling var nöjd med mötet. 

– Även infrastrukturministern var på plats och båda ministrarna lyssnade på vad vi hade att säga. Utredaren deltog också och gav uttryck för att hon vill göra en tydlig beskrivning av besöksnäringens nuvarande förutsättningar.

Mötet var det andra i det dialogforum som näringsminister Mikael Damberg har inrättat. Nästa möte hålls i vår.