I januari i år var det premiär för Stella-galan, en gala för att lyfta kvinnor i mat- och restaurangvärlden. Galan var en stor framgång, och nu har ramarna satts för upplaga nummer två som äger rum i februari 2019.
Arrangörerna bjöd in till pressträff på Fotografiska i Stockholm, där årets evenemang ska äga rum, – i en utförligare form.
– Det vi gjorde med första galan var att sätta lite glitter på tillvaron för att lyfta frågan, men man förändrar ingenting bara genom det. Vi behöver jobba framåt och vara långsiktiga och därför har vi utvecklat galan, bland annat genom att bjuda in män, säger Anette Rosvall, en av Stella-galans initiativtagare.
Utöver gala och prisutdelning bjuds det på ett diskussionsforum för frågor som jämställdhet och beteendeförändring. Det är kockarna Fredrik Eriksson och Stefan Ekengren, Visitas ordförande Maud Olofsson och kocken Marie Skogström, som har erfarenhet av att tävla i Årets Kock som ska stå för samtalen.
Det blir även en föreläsning av Ida Östensson, opinionsbildare, feminist och talare i jämställdhetsfrågor, där hon bland annat ska prata om hur man förändrar invanda beteenden.
– Idas främsta sägning är att ingen lyssnar på en gnällspik, man måste var kreativ, konstruktiv och inkluderande, och precis så vill vi jobba, och det är därför vi i år har valt att bjuda in snubbar, säger Anette Rosvall.
Avslutningsvis ska Årets Kocks vd Andreas Stenberg bli intervjuad av journalisten Anna Norström, som bland annat tar upp frågan om mansdominansen i tävlingen.
– Vår ambition är att få till en förändring i vår bransch, men vi vill att förändringen ska komma utifrån något positivt. Andreas Stenberg är medveten o problemen som finns, och Anna kommer att ifrågasätta honom, men det är inte fråga om någon pajkastning, vi ska vara konstruktiva.
Förra året var det bara kvinnor på galan, varför har ni bjudit in män i år?
– Det blir ingen förändring om man inte gör den tillsammans, vi vill vara inkluderande och många män står bakom oss.