Annons

Deras affärsidé: Camping med hotellstandard

zoom Nu vill familjen Andersson förlänga campingens säsong.
Nu vill familjen Andersson förlänga campingens säsong.
NYHETER. Stugby med hög standard. För att möta dagens gästers höjda önskemål har de här campingägarna tillämpat ett hotelltänk på sin verksamhet. 
Annons

Lars Andersson och hans barn, Elin och John, har sedan tidigare hotellverksamhet i Motala. När de i mars förra året skrev kontrakt med kommunen om stugverksamhet kunde dra nytta av sina erfarenheter.

Vi smög igång förra året och beläggningen var skaplig, vi har mycket cykellopp i Motala och det lockar folk. Under hösten och vintern renoverade vi sedan samtliga stugor, säger Lars Andersson.

Byggde om till komfortstugor

De tolv stugorna ligger nära stranden av Nordens största insjöbad, Varamon. Samtliga stugor har tilläggsisolerats och målats om och sex av dem har byggts om till så kallade komfortstugor. Här kan gäster med högre krav bo med hotellstandard.

– De här stugorna ligger 100 meter från stranden och de liknar hotellrum. De är bland annat utrustade med ordentliga sängar och fina pentryn, och allt är bäddat och klart när gästerna kommer. De har också möjlighet att äta frukost i vårt hotell inne i staden, Hotell Östermalm, säger Lars Andersson. 

Tanken med stugbyn är att skapa en anläggning för både företag och privatpersoner. Förutom komfortstugorna har en av stugorna byggts om till konferenslokal med 50 kvadratmeter altan. Och för barnfamiljer finns pingisbord och det byggs även en femkampsbana på området. Inför kommande säsong planeras en boulebana.

– Jag är lärare i grunden och har haft kontakt med många familjer. Nu vill jag underlätta för familjer att vara tillsammans. I var och en av stugorna finns därför strandutrustning, så att de enkelt kan gå ner till vattnet. Det ska heller inte kosta så mycket för dem att vara här, säger Lars Andersson.

Satsat på konferens

Satsningen på komfortstugorna och konferenslokalen är ett led i att öka lönsamheten. Men det krävs mer.

– Vi måste förlänga säsongen under höst och vår. Av den anledningen har vi byggt in delar av campingens gemensamhetsutrymme. Jag ser också kombinationserbjudanden framför mig, som att hyra ut cyklar, säger Lars Andersson.

Han tror att campingtrenden som råder i Sverige kommer att vara fortsatt stark. Det beror bland annat på att anläggningarna har blivit bättre.

– Många ställen har också husvagnar och tält att hyra, det gör att de som tycker att det är bökigt att campa vågar sig på det här livet. Så jag har hopp om den kommande säsongen och framtiden.