Annons

”Det är en stor ära och hedersbetygelse”

zoom Dragan Unic är kock och kökschef på Stufvenäs Gästgifveri. Foto: Stufvenäs Gästgifveri
Dragan Unic är kock och kökschef på Stufvenäs Gästgifveri. Foto: Stufvenäs Gästgifveri
NYHETER. Dragan Unic har en lång och bred karriär som kock och kökschef i Sverige och runt om i världen. Nu är han först i Sverige att bli invald i Disciples d’Escoffier – en organisation som hyllar det klassiska köket.
Annons

Dragan Unic, som tidigare i år blev kock och kökschef på Stufvenäs Gästgifveri i Kalmarsund,  har blivit invald i Disciples d’Escoffier.

Hur känns det?

– Det är en stor ära och hedersbetygelse som visar att man behärskar det klassiska kökets grunder, vilket jag tycker är viktigt. Man måste lära sig krypa innan man kan springa. Det är jättekul att ha fått frågan om att vara en del av organisationen. Jag har hållit på länge och känner mycket folk utomlands och har på något sätt visat min värdighet.

Disciples d’Escoffier fokuserar på att lära ut den traditionella kokkonsten, något som Unic anser är extra viktigt när det råder kockbrist.

– Jag har haft tur och många duktiga som har hjälpt mig. Nu vill jag ta det vidare och hjälpa andra. Det är viktigt att ta hand om de som faktiskt väljer att gå den här vägen och att arbeta för att bredda yrket.

Unic är den första i Skandinavien i Disciples d’Escoffier, men hoppas att organisationen ska intressera fler. Själv ska han ta tillfället i akt att nätverka.

– Jag ser fram emot att träffa och lära känna kollegor och att åka runt och träffas på tävlingar och arrangemang i gastronomins tecken på olika platser i världen. Umgås gott och prata gott. Man kan nätverka med likasinnade runt om i världen.

Hur ska du kombinera Disciples d’Escoffier och Stufvenäs Gästgifveri?

– Det här är en fritidsverksamhet och kommer inte inverka på mitt jobb. Däremot inspireras jag och det vore supertrevligt att kanske organisera en middag i Disciples d’Escoffiers anda. Jag funderar på att göra en nyårsmeny där man tittar klassiskt bakåt i stället för framåt.

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...