Annons

”Det bästa val jag gjort i mitt liv”

zoom Lovisa Hutton, Sveriges bästa kvinnliga commis 2023, under prisutdelningen och i tävlingsköket på Sweden Commis Award. Foto: Samuel Unéus
Lovisa Hutton, Sveriges bästa kvinnliga commis 2023, under prisutdelningen och i tävlingsköket på Sweden Commis Award. Foto: Samuel Unéus
NYHETER. Fler borde ta möjligheten, tycker Lovisa Hutton, Sveriges bästa kvinnliga commis som uppmanar unga att välja restaurangprogrammet på gymnasiet.
Annons

I samband med uttagningen av Sveriges representant till Bocuse d’Or förra veckan utsågs även Sveriges bästa kvinnliga commis, under Sweden Commis Award. Besöksliv ringde upp årets vinnare, 18-åriga Lovisa Hutton från Halmstad.

Hur känns det så här en vecka efter tävlingen, har du hunnit smälta att du vann?

– Ja, nu känns det jättebra! Jag var nog i chock just då direkt efter tävlingen, men nu känns det superkul, det är en så himla cool tävling och extra bra att den riktas till kvinnor också. Jag är så stolt och ser verkligen fram emot det som kommer att hända framöver i och med den här utnämningen.

Vad ser du mest fram emot?

– Att få hänga med Team Sweden till Trondheim i mars 2024, jag vet inte exakt hur det kommer att gå till och hur jag ska förbereda mig än, men jag ser fram emot att få vara med och få lära mig av dem och försöka hjälpa till så mycket jag kan, säger Lovisa Hutton.

Hon tar snart studenten från restaurang- och livsmedelsprogrammet på Sturegymnasiet i Halmstad och avslutar även sin praktik på Knystaforsen i Rydöbruk, där hon bland annat lärt sig att grilla all mat som serverats över öppen eld. Under sommaren kommer hon att jobba på Restaurang Salt på Tylösand.

– Jag jobbade där i köket även förra året, det är ett riktigt härligt gäng.

Nu när du ser tillbaka på din gymnasietid, vad har den betytt för dig?

– Jag har aldrig gjort ett bättre val i mitt liv än när jag valde det programmet. Vi har haft fantastiska lärare, de är som våra kompisar, och vi har fått en jättebra utbildning där de har satsat mycket på att man ska få tävla om man vill. Det har verkligen varit tre fantastiska år.

Varför lockar inte restaurangutbildningarna ännu fler elever, tror du?

– Jag vet inte, det är ett stort frågetecken för mig. Men det är väl kanske så att om man är osäker på vad man vill bli så är det väl enklare att välja något som samhällsprogrammet till exempel. Jag har alltid vetat att jag ville bli kock, att jag vill vara kreativ och skapa, men det var ändå nära att jag valde ekonomiprogrammet för att alla sa att det var viktigt att välja brett. Men det stämmer ju inte, säger Lovisa Hutton och fortsätter:

– Jag kan ju söka in till samma högskoleutbildningar som alla andra i allmänhet, så det är ett stort missförstånd. Du får samma möjligheter men samtidigt en yrkesexamen om du läser restaurangprogrammet. Och vill du inte jobba i branschen har du ju i alla fall lärt dig laga jättegod mat, det är ju något som de flesta vill kunna göra i livet.

Lovisa Hutton har tidigare tävlat i bland annat Gymnasie-SM, där hon hamnade på en silverplacering, och två gånger i Årets kockelev.

– Jag är verkligen en tävlingsmänniska, jag gillar verkligen att ha fullt fokus på något och ge allt för att vinna. Jag älskar att laga mat och att träna inför en tävling, och sedan när man väl är där och kommer in som i en bubbla och tänker ”nu eller aldrig”, jag gillar att sätta den pressen på mig själv.

Vad händer till hösten?

– Jag vill gärna resa i Europa och jobba, jag kan tänka mig att söka jobb varsomhelst, det känns som att vinsten i den här tävlingen har gett mig en ännu större möjlighet och ett nätverk som sträcker sig även utomlands, vilket är jättekul.

Och var tror du att du befinner dig om fem år?

– Det är svårt att svara på, men jag tror verkligen att jag kommer att vilja fortsätta tävla. Jag siktar på Årets Kock, säger Lovisa Hutton.

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter