Annons

”Det blev lite mer än bara en hobby”

zoom Little Rock Lake består av fyra kilometer linbana i olika svårighetsgrader. Foto: Little Rock Lake
Little Rock Lake består av fyra kilometer linbana i olika svårighetsgrader. Foto: Little Rock Lake
NYHETER. Europas längsta zipline ligger mitt i djupaste Småland. Little Rock Lake lockar både kicksökande kompisgäng och adrenalintörstande arbetslag ut i skogen.
Annons

För fem år sedan öppnade äventyrsparken Little Rock Lake mellan de småländska orterna Klavreström och Lindshammar. Det som till en början var en blygsam liten park i skogen, skulle snart bli en metropol för skolklasser, konferenser och barnfamiljer.

– Idén kom till mig när jag var i Thailand för drygt tretton år sedan och tröttnade på att ligga på stranden och dricka drinkar. Jag tog mig till närmaste turistbyrå och såg att det fanns en linbana ute i skogen, berättar Jonas Grahn, initiativtagare och vd, och fortsätter:

– När jag hade varit där tänkte jag att det hade varit fantastiskt kul att bygga en mindre hobbybana hemma i Sverige, men det blev ju lite mer än så.

Parken växer snabbt

2012 startade Jonas Grahn upp bolaget Little Rock Lake AB tillsammans med nyblivna pensionären Håkan Blad. 2014 stod bygget klart och öppnades upp för allmänheten.

– Vi växer hela tiden, väldigt snabbt. Bygger vi till något i anläggningen står det ofta i ett år, sedan har vi växt ur det och får bygga nytt igen, säger Jonas Grahn.

Little Rock Lake består nu av fyra kilometer linbana i olika svårighetsgrader, en restaurang där besökarna kan avnjuta lokalproducerad mat som till stor del tillagas utomhus och många aktiviteter för den som inte vågar sig på linbanorna.

– Vi märkte ganska snart efter öppningen 2014 att våra gäster efterfrågade aktiviteter utöver zipline. Alla i sällskapet är kanske inte sugna på att zippa, utan istället vill varva ner i en badtunna. Vi försöker hela tiden vara lyhörda för vad besökarna vill se mer av, säger Peter Szabo, parkchef och vice vd.

Det finns även möjlighet att bo på anläggningen, Little Rock Lake har flera boendealternativ med olika nivåer av vildmarksinslag. Att konceptet är lyckat visar besökssiffrorna – anläggningen kan stoltsera med 25 000 besökare och 6000 zippare 2018. Besökarna kommer från hela Sverige men också från länder som Tyskland och Nederländerna.

Vad har ni för framtidsplaner?

– Vi vill fortsätta växa, och då behöver vi bygga ut boendeanläggningen. Planen är att utveckla aktiviteterna och skapa ännu fler äventyr här, säger Jonas Grahn.

Ni är nyblivna medlemmar i Visita. Varför gick ni med?

 – Det är en kvalitetsstämpel att vara med, så enkelt är det. Vi har från start varit anslutna till kollektivavtal för att vi vill vara en schysst arbetsgivare, och av samma anledning känns det viktigt för oss att vara anslutna till Visita, säger Jonas Grahn.

Med Besöksliv når du stjärnorna i restaurangbranschen

Med Besöksliv når du stjärnorna i restaurangbranschen

Besöksliv är tidningen och rekryteringskanalen för cheferna och ägarna på de över 7 100 hotell, restauranger, campingar och anläggningar som är medlemmar i Visita