Annons

”Det har absolut påverkat vår expansionstakt”

zoom Restaurangföretagaren Simon Wanler är väl bekant med regelkrångel.  Pressbild
Restaurangföretagaren Simon Wanler är väl bekant med regelkrångel. Pressbild
NYHETER. Stora skillnader i tolkningen av regelverket kring serveringstillstånd sätter käppar i hjulet för snabbväxande streetfood-kedjan Bastard Burgers. Men en digital plattform kan vara en stor del av lösningen på regelkrånglet i kommunerna.
Annons

Norrländska Bastard Burgers hyllas av både matgäster, hamburgerforum och matkritiker och kedjans snabba expansion kan tyckas ostoppbar. Men en stor bromskloss har funnits med från start: kommunernas oförutsägbara tolkning av regelverket kring utfärdandet av alkoholtillstånd.

– Det svåraste är att inte kunna planera för hur lång tid processen ska ta. Vi har en snabb utrullning och öppnar ofta flera restauranger nästan samtidigt. Då blir det väldigt tidskrävande att sitta med samma process parallellt för fem nya restauranger – men med fem helt olika utfall, säger Simon Wanler, vd för Bastard Burgers.

Periodvis har en person i företaget varit tvungen att jobba heltid endast med att hantera Bastard Burgers ansökningar om alkoholtillstånd. Vissa utredningar har tagit över tre månader av kompletteringar innan de fått tillstånd att öppna.

Har det här hindrat er från att växa i den takt ni skulle vilja?

– Vi försöker ta höjd för att det tar tid att få tillståndsbiten på plats, men visst har vi fått skjuta på vissa nyöppningar. Det har absolut påverkat vår expansionstakt, säger Simon Wanler.

Han konstaterar att eftersom alla kommuner följer samma lag, borde processen kunna vara betydligt mer strömlinjefomad.

– Nu är vi ju en stor aktör och klarar av att bemanna upp inför de här processerna, men för en mindre entreprenör som får den här väggen av kanske 30 sidor remissvar som ska gås igenom och omständliga frågor som är krångliga att svara på, då kanske man avstår från att expandera.

Fredrik Berglund, sakkunnig i näringslivsfrågor på SKL, Sveriges kommuner och landsting, ser också problem med de stora olikheterna i hur kommunerna tolkar riktlinjerna kring alkoholtillstånd.

– Man har ju olika förutsättning både tidsmässigt och rent kompetensmässigt i olika kommuner. Många skulle behöva mer stöd i tolkningsprocessen, säger han.

Samtidigt är han hoppfull inför framtiden och tror att en kommande digitalisering kommer att förenkla tillståndsärendena betydligt. I projektet Serverat, som drivs av Tillväxtverket tillsammans med SKL och Bolagsverket, samlas grunddata om varje sökande in via en e-plattform och all offentlig information inför ett tillståndsärende fylls i automatiskt.

– Ett 40-tal kommuner håller just nu på att ansluta och ytterligare 130 kommuner är intresserade, så jag tror att det kan innebära ett stort steg framåt för kommunerna i den här frågan, säger Fredrik Berglund.

Krogentreprenören Johan Rennemark driver fyra restauranger i Karlskrona, där kommunen sedan en tid tillbaka använder sig av Serverat. Han kan intyga att e-plattformen har förenklat alkoholtillståndsärendena enormt.

– Tidigare var det en sådan jäkla uppförsbacke, jag måste avsätta flera dagar innan det var klart. Men sedan allt bifogas digitalt via Serverat går det riktigt snabbt. Mitt senaste alkoholtillstånd tror jag att jag la ner 2,5 timme på att färdigställa, säger Johan Rennemark.

Bastard Burgers planerar att fortsätta expandera och Simon Wanler ser stora vinster om ansökningsprocesserna i olika kommuner kan digitaliseras och bli mer enhetliga.

– Det skulle spara enormt mycket resurser både för oss och för väldigt många kommuner, eftersom vi kommer att öppna 40 till 50 restauranger till, säger Simon Wanler.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...