Annons

Det här är Foppas nya hotell i samarbete med Elite

zoom Elites Bicky Chakraborty är inte orolig för protester så som med
Elites Bicky Chakraborty är inte orolig för protester så som med "Foppa"-hotellbygget i Örnsköldsvik.
NYHETER. Efter Elite Hotels omstridda hotell i Örnsköldsvik planerar kedjan nu för ett nytt i Kalmar. Även denna gång är hockeylegendaren Peter Forsberg en av de blivande ägarna. 
Annons

Hotellkedjan Elite och Peter Forsbergs hotell i hamnen i Kalmar kan börja byggas inom kort. Detaljplanen för hotellet har skickats ut på samråd och nu förs samtal med Skanska, som har markreservationen och är projektutvecklare och byggentreprenör, om hur projektet ska drivas vidare.

– Hotellplanen i Kalmar kom till i samband med att Kalmarprofilen Kay Wiestål, som känner mig och Peter Forsberg, frågade om vi kunde titta på Skanskas projekt i hamnen. Vi träffade dem och kommunen och vi kom fram till att vi ville bygga här. På den vägen är det, säger Elite Hotels vd, Bicky Chakraborty.

Förra hotellet fick proteststorm

Det är inte första gången Elite Hotels och Peter Forsberg samarbetar. Hotellkedjan har byggt två hotell tillsammans med Lerstenen AB, som ägs av familjerna Sällström och Forsberg. Det rör sig om ett hotell i Örnsköldsvik som stod klart 2013 och ett i Umeå som öppnade i höstas. 

I Örnsköldsvik orsakade det nya hotellbygget protester från både arkitekter och invånare. Enligt Barometern liknades byggnaden vid ett cigarettpaket och ett kärnkraftverk. Facktidskriften Arkitektur ansåg att exteriören såg billig, enkel och tråkig ut. Bicky Chakraborty tar kritiken med ro.

– Visst, det var en del klagomål, vissa tyckte att hotellet var för högt och hade fel färg. Det hör till att vi får synpunkter, det är medborgarnas rätt att ha åsikter, se bara på Nobelbyggnaden i Stockholm. Men det här försenade inte projektet, vi justerade lite i materialvalet, det var rätt smärtfritt.

Hotellprojektet i Kalmar har tagit mer tid. Här har Skanska under en tjugoårsperiod jobbat med hamnområdet, framförallt med utveckling och byggnation av lokaler till högskolan i Kalmar och senare Linnéuniversitetet. Sedan ett par år tillbaka har kommunen visat intresse för att få till ett hotell på tomten.

Bygget klart nästa år

Och nu samverkar Skanska med Elite Hotels kring hotellets utformning och innehåll. Parallellt pågår en detaljplaneprocess och enligt Håkan Isfalk, regionchef på Skanska, väntas den vara klar under hösten och vinna laga kraft kring årsskiftet.

Arkitekt för Kalmarhotellet är Tomas Sandell, som även ritade hotellet i Örnsköldsvik. Och skissen som visats upp har vissa likheter med hans tidigare verk. Men Bicky Chakraborty är inte orolig för protester.

– Jag tror inte att det kommer att bli lika omstritt här. Processen ser annorlunda ut nu, i ärlighetens namn var det inte så märkvärdigt i Örnsköldsvik heller.

Om planen följs och projektet inte stöter på utmaningar så kan bygget starta under våren 2017. Hotellet kan i så fall stå klart hösten 2018. Kostnaden väntas landa på cirka 170 miljoner kronor.

Kommer Foppa att inviga hotellet i Kalmar?

– Det är många som står i kö för det uppdraget, men om Peter vill så får han självklart det.