Annons

”Det känns otroligt – jättekul och jättejobbigt”

zoom Daniel Haynes och Anders Karlsson öppnar restaurangen Animo tillsammans.  Foto: Sebastian Pettersson
Daniel Haynes och Anders Karlsson öppnar restaurangen Animo tillsammans. Foto: Sebastian Pettersson
NYHETER. Tävlingskockarna Daniel Haynes och Anders Karlsson öppnar i mitten på november restaurangen Animo i Stockholm. Efter år av tävlingar längtar de nu efter att göra sina rätter tillgängliga för alla. "Äntligen får vi laga mat till gäster", säger Daniel Haynes.
Annons

Kockarna Daniel Haynes och Anders Karlsson lärde känna varandra när de under åren 2017–2020 båda var med i kocklandslaget. Snabbt märkte de att de hade samma sätt att tänka och formulerade en gemensam dröm, att en dag öppna något tillsammans.

Nu blir drömmen verklighet. Projektet drog i gång 2019 och under pandemin har kockarna passat på att renovera lokalen från grunden och fokuserat på att bygga upp ett team. Tiden är snart inne – i mitten av november slår Animo upp portarna.

– Det känns otroligt, jättekul, jättejobbigt, allt samtidigt, Vi kan laga mat, nu får vi göra andra grejer som vi kanske inte är helt bekväma med, men vi lär oss. Det är mycket som står på spel, nu vill vi bara servera första tallriken, säger Daniel Haynes.

Namnet Animo kommer från det internationella hjälpspråket esperanto och betyder själ.

– Vi lägger ner vår själ i det här, både i själva köket och i hur vi jobbar. Vi har knutit kontakt med många runt om för att hitta de bästa råvarorna och produkterna att jobba med. Vi vill ha så mycket svenskt som möjligt men hur vi tillagar maten kommer vara inspirerat från hela världen, säger Anders Karlsson.

Personalbristen en utmaning

En nyöppning i dagens läge kan innebära vissa utmaningar. Personalbristen är ett faktum och det kan vara svårt att hitta rätt medarbetare.

– Vår sista medarbetare anställdes idag, säger de i mun på varandra och förklarar vidare:

–Vi har haft tur med at hitta personal men också hållit en dialog från ett tidigt stadie så att de i branschen var beredda på vad som skulle hända. Exempelvis restaurangchefen och barchefen började jobba med oss tidigt, resterande medarbetare har vi försökt locka med våra personligheter.

En annan utmaning som kockarna nu står inför är att bygga upp ett bra teamwork.

– Vi är tio personer, alla har jobbat med någon, men ingen har jobbat med alla. Nu måste vi få ihop teamet så vi förstår varandra, säger Anders Karlsson.

Restaurang Animo kommer enligt kockarna vara ett ställe med vardagsrumskänsla, öppna ytor och avslappnade miljö – opretentiöst men med hög kvalitativ nivå. Och till skillnad mot tävlingsrätterna som oftast ska hållas hemliga ska restaurangens mat vara tillgänglig för alla.

– Äntligen får vi laga mat till gäster, säger Daniel Haynes.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...